23948sdkhjf

Data kan reducere bygningers energiforbrug med 11 procent

Energistyrelsen offentliggør to nye analyser, som viser, at der er et stort energisparepotentiale i en bedre udnyttelse af data, ligesom bygninger især kan bidrage til at skabe fleksibilitet i el- og varmesystemet ved skift af forsyningsform.

Analyserne er en del af initiativet 'Intelligente og Energieffektive Bygninger'.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Data & digitalisering
Viegand Maagøe har for Energistyrelsen udarbejdet en vurdering af de potentielle besparelser og gevinster ved anvendelse af data og digitalisering i forbindelse med bygningsdrift.

I analysen 'Gevinster ved øget brug af data og digitalisering i bygningsdrift' vurderes, at der er potentiale for at spare 11 pct. af energiforbruget til bygningsdrift i boliger, offentlige bygninger samt handel- og servicebygninger ved udnyttelse af intelligente løsninger.

Der er tale om et langsigtet potentiale, som helt eller delvist kan realiseres frem mod 2050. Denne realisering afhænger af i hvor høj grad nye teknologier vinder udbredelse på det danske marked.

Fleksibilitet i el- og varmesystemet
Sweco og Ea Energianalyse har for Energistyrelsen udarbejdet en vurdering af potentialet for bygningers bidrag til fleksibilitet i el- og varmesystemet.

I analysen, 'Energieffektive og intelligente bygninger i et smart energisystem', vurderes potentialerne for forskellige fleksibilitetstiltag og rentabiliteten for udnyttelse af disse potentialer.

Analysen konkluderer, at der er den største samfundsøkonomiske værdi og rentabilitet ved skift af bygningers forsyningsform som f.eks. skift fra fjernvarme til el via hybridvarmepumpe, når elpriserne er lave.

Det fremhæves i rapporten, at en vigtig forudsætning for inddragelsen af bygningernes potentiale for fleksibilitet i elmarkedet er, at de langsigtede omkostninger for kapacitetsudbygningen i elnettet afspejles i tarifferne. Dermed kan incitamenterne styrkes til at flytte elforbruget væk fra de tidspunkter, hvor nettet er mest belastet eller i forhold til at substituere elforbruget med anden forsyning.

Som følge af energiaftalen fra juni 2018 igangsættes et arbejde om en markedsmodel 3.0 og om eltariffer, som vil bidrage til at forbedre rammerne for fleksibelt forbrug, herunder fra bygninger.

Del af initiativet 'Intelligente og Energieffektive Bygninger'

Analyserne er udmøntet som en del af initiativet 'Intelligente og Energieffektive Bygninger', der har til formål at fremme udviklingen af energieffektive og intelligente bygninger samt fleksibelt energiforbrug i bygninger.

Tidligere på året har Energistyrelsen offentliggjort to andre analyser under samme initiativ:

  • 'Kommuner og regioners brug af data i energieffektiviseringsindsatsen', der er udarbejdet af konsulentfirmaet Niras. Analysen undersøger, hvordan kommuner og regioner anvender data til at fremme energieffektivisering i deres bygninger og identificerer barrierer, som kan bremse brugen af data.
  • 'Gevinster ved anvendelse af data og digitalisering til screening af bygninger for EE: Kortlægning af mekanismer', der er udarbejdet af Copenhagen Economics. Analysen vurderer de samfundsmæssige gevinster ved brug af data til screening af bygninger for energieffektiviseringspotentialer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11