23948sdkhjf

Stort EU-projekt baner vejen for elbiler i Aarhus

Aarhus Kommune har en ambition om at gå foran i den grønne omstilling og blive CO2-neutral i 2030 for derved at bidrage til realiseringen af de globale klimamål.

Derfor er Aarhus Kommune sammen med E.ON gået med i smart-city projektet Ready, som blev søsat i 2014. 

I forbindelse med projektet vil kommunen og energiselskabet gøre det nemmere at være elbilbilist i Aarhus: Elbilisternes forbrugsmønstre skal kortlægges, så ladeinfrastrukturen kan optimeres efter kørselsmønstrene.

- Formålet med samarbejdet om elbiler er at gøre det lettere for vores borgere og besøgende at tage et grønt transportvalg og samtidig nedsætte trængslen i Aarhus. I den forbindelse ser vi på, hvordan vi kan gøre det attraktivt at køre elbil på hele eller dele af rejsen, fortæller klimachef i Aarhus Kommune, Henrik D.H. Müller.

Nye ladestandere og seneste software
Aarhus Kommune har allerede indført ”Park & Ride”-pladser med tre nye ladestandere og seks dedikerede ladepladser til elbiler ved den nye letbane i Lisbjerg, så elbilister kan hoppe på letbanen og køre videre uden at øge trængslen i indre by. 

Også E.On kigger aktivt på at forbedre parkerings- og ladevilkårerne for elbil-bilisterne i Aarhus. Senest er der indgået et samarbejde med EasyPark, så alle elbilister kan få opladt deres bil på parkeringspladserne uden at det kræver et abonnement.

E.On har ligeldes opdateret de 120 offentlige ladepunkter i Aarhus Kommune med den seneste software, så de kan tale sammen på en helt ny måde.

- Vi har udskiftet og opdateret softwaren i hele vores ladeinfrastruktur, så ladestanderne automatisk kommunikerer med vores IT-system, hvilket gør det muligt at opdage mulige fejl ligeså snart de skulle opstå og reagere hurtigt, forklarer Mette Marie Knudsen, Senior Business Development Manager i E.ON,

Den intelligente opladning betyder også, at elbilerne kan gå hen og blive en ressource og løse kapacitetsudfordringer på elnettet. Ligesom elnetværker kan elbilerne stå standby i tilfælde af udfald på elnettet og levere grøn energi som backup. 

Fakta: Projekt READY

READY står for Resource Efficient cities implementing Advanced smart citY solutions og bygger videre på en række energiprojekter i Aarhus og tester en bred vifte af nye, vedvarende og energireducerende teknologier, der tænkes sammen på tværs af byen ved hjælp af smart styring og lagring af energi.

Projektet er koordineret af COWI A/S og samler mere end 20 partnere fra fem forskellige lande, herunder Danmark, Sverige, Østrig, Frankrig og Litauen. Sammen med Växjö i Sverige er Aarhus demonstrationsby for de løsninger, som udvikles i forbindelse med projektet.

Bag kulisserne i Aarhus finder et unikt samspil sted mellem Aarhus kommune, Boligforeningen Ringgården, borgere, private og offentlige virksomheder samt Aarhus Universitet.

I alt er 10 partnere i Danmark gået sammen for at for at dele viden og udvikle løsninger, der kan koble de centrale og decentrale bæredygtige energisystemer sammen - og skabe forretningsmodeller, der kan skaleres til flere og større byområder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173