23948sdkhjf

Mindre salg i energiteknologi

Den danske eksport af energiteknologi og –udstyr faldt i 2010 med 10%. Danmark er dog stadig den relativt største eksportør af energiteknologi i EU.
Danske energivirksomheder mister markedsandele i forhold til de europæiske konkurrenter.

Værdien af energiteknologi- og udstyr eksporteret i 2010 var 52,2 mia. kr. Dette er et fald på 10,8 %i forhold til 2009, hvor eksporten var 58,5 mia. kr. Det viser nye tal, som Energistyrelsen.

Den øvrige vareeksport steg med 12 % fra 2009 til 2010.

Stadig lys fremtid for branchen
På trods af det store fald i eksporten af energiteknologi er Danmark dog forsat EU’s relativt største eksportør på området, når man ser på energiteknologiens andel af den samlede vareeksport. Eksporten af energiteknologi andel af den samlede danske eksport faldt fra 11,7 % i 2009 til 9,5 % sidste år.

- Den store tilbagegang i eksporten af energiteknologi er naturligvis skuffende, men der er en voldsom efterspørgsel efter grønne løsninger, så fremtiden tegner generelt lys for branchen, siger klima- og energiminister Lykke Friis.

Flere årsager til tilbagegangen
Hvorfor energiteknologieksporten er faldet så voldsomt, findes der ingen entydig forklaring på.

I 2009 havde Danmark en ekstraordinær eksport af boreplatforme til Singapore på over 2 mia. kr. Samtidig har der været et fald i eksporten af komponenter til energiteknologisektoren. Hertil kommer, at der i nogle lande stilles krav om lokal produktion af energiteknologi, som kan medføre en øget udflytning af dansk produktion af energiteknologi til disse lande.

- Vi står med en udfordring og et gigantisk potentiale. Vi formår ikke at fastholde eksport til udviklede lande, hvor rige storbyer vil stille massive krav til energiforsyning, infrastruktur, vandforsyning og spildevandshåndtering. Det er alle områder, Danmark har meget at byde på i form af fjernvarme, energieffektive kraftværker, den store andel vedvarende energi og den danske energiinfrastruktur, som mange lande studerer, siger branchedirektør Anders Stouge, DI Energibranchen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063