23948sdkhjf

Klimaudspil fra EU: Unionen skal være CO2-neutral i 2050

Syv år efter den seneste langsigtede klimaplan lægger EU-Kommissionen op til mere ambitiøst CO2-mål.

Europa skal reducere udledningen af drivhusgasser hurtigere, og man skal på EU-plan nå et CO2-mål om nettoudledning på nul i 2050. 

Sådan lyder et udspil onsdag fra Europa-Kommissionen en uge før årets FN-klimamøde i Polen. 

- Det er nødvendigt, muligt og i Europas interesse at opnå klimaneutralitet. Det er nødvendigt, at vi når målene fra klimaaftalen i Paris, siger EU's kommissær for klima og energi, Arias Cañete.

Målene skal nås via blandt andet energieffektivisering, udvikling af vedvarende energikilder, CO2-lagring og en grøn transportsektor. 

Sidst kommissionen udsendte et langsigtet mål var i 2011, og det nye udspil er mere ambitiøst. Dengang lagde man op til, at udledningen skulle være reduceret med 80 procent midtvejs i dette århundrede. 

Flere rapporter, en fra FN's klimapanel og senest en fra FN's Miljøprogram, har fastslået, at det går for langsomt med at bremse klimaforandringerne. 

Der skal skrues voldsomt op for ambitionerne. De nationale løfter i forbindelse med klimatopmødet i Paris er ifølge den seneste rapport ikke nok til at nå det fælles mål. 

Målet fra Paris var at holde stigningen i temperaturen på under to grader celsius - og helst blot 1,5 - i år 2100 målt i forhold til førindustrielt niveau.

Det var rygtet fra udspillet, at EU-Kommissionen ville lægge op til en reduktion i CO2 med 45 procent i 2030 målt i forhold til niveauet i 1990, da FN's klimapanel, IPCC, udsendte den første rapport.

Det hed sig, at det var nødvendigt at nå 45 procent i 2030 som en trædesten på vej mod netto nuludledning. Men den del er ikke med. 

- Visionen, der præsenteres i dag, foreslår ingen ændringer af klima- og energimål for 2030, hedder det i kommissionens pakke.

På klimamødet i den polske by Katowice fra 3.-14. december skal FN-landene forhandle om, hvordan klimamålene fra FN-aftalen i Paris 2015 skal realiseres.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078