23948sdkhjf

Overskudsstrøm fra vindmøller kan lagres i stål

Tyske Lumenion har udviklet en energilagringsløsning bestående af en klump stålplader.

Det skriver Ingeniøren.

Løsningen består som sagt af stålplader, der opvarmes til 650 grader med overskudsstrømmen fra vindmøller. Ved at lade vand passere gennem klumpen vil man senere kunne trække energien ud igen. Dampen fra den proces kan enten anvendes i en dampturbine til elproduktion eller via en varmeveksler til fjernvarmeproduktion.

Lumenion har valgt at anvende stål i sin løsning. Det skyldes, at det afgiver og optager varme ret hurtigt og kan holde til høj varme uden det smelter. Stålpladerne gør også, at det er let at opskalere. Man smider bare flere stålplader oven i stakken, når behovet opstår.

- Vi regner med, at stålkernerne kan bruges i mindst 40 år, før vi behøver at overveje udskiftning. Når det kommer dertil, kan de smeltes om til nye stålkerner, siger Phillip Alexander Hiersemenzel fra Lumenion og tilføjer:

- Det er ikke muligt med et batteri. Det holder som regel 10 til 15 år og sjældent over 20 år. Desuden må store dele af det destrueres, når det er udtjent.

Lumenion er netop ved at opføre et pilotprojekt med en kapacitet på 2,4 MWh med fuld nettilslutning. Det forventes at stå klar i 2019.

Samtidig har selskabet lavet en aftale om at udbygge et anlæg i Nordtyskland med en kapacitet på 40 MWh. Det skal stå klar i 2020.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078