23948sdkhjf

Trods højere omkostninger til kontrol: Varmeselskaber reducerer prisen

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser i henhold til energispare-ordningen, der også omfatter el- og naturgasselskaberne.

Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

I 2017 kunne fjernvarmeselskaberne gennemføre energibesparelser til en gennemsnitlig pris på 46,3 øre/kWh. Dermed har sektoren reduceret omkostningen på energibesparelser sammenlignet med 2016, hvor selskaberne i gennemsnit betalte 48,5 øre/kWh for besparelserne.

- De laveste frugter og de billigste energibesparelser er for længst høstet, og alligevel er det lykkedes at reducere omkostningerne og prisen på energibesparelser til glæde for forbrugerne. Det er meget glædeligt, siger afdelingsleder i Dansk Fjernvarme Louise Overvad Jensen.

I alt har energispareordningen kostet el-, naturgas- og fjernvarmekunderne 1,3 milliarder kroner i 2017 mod 1,5 milliarder kroner i 2016.

Yderligere omkostninger
Energiselskaberne fik i sommeren 2017 fik pålagt yderligere omkostninger til øget tilsyn med ordningen.

- Der hersker vist ingen tvivl om, at der er begået fejl i udførelsen af energibesparelser, og at der har været leverandører, der bevidst har omgået reglerne. Vi har derfor hilst myndighedernes øgede kontrol velkomment, siger Louise Overvad og fortsætter:

- Vi henstiller dog stadig til, at man primært sætter ind, hvor der er konkret mistanke om snyd, og man ikke skyder gråspurve med kanonkugler, så fjernvarmeselskaberne og deres kunder ikke pålægges unødigt høje omkostninger i forbindelse med den skærpede kontrol, lyder det fra Louise Overvad Jensen.

Trods de øgede omkostninger til et forstærket tilsyn, er det altså lykkedes fjernvarmeselskaberne at reducere prisen på energibesparelser sammenlignet med året før.

Energisparebenchmark 2017

Net- og distributionsvirksomhederne på elnet-, naturgas- og fjernvarmeområdet har for 2017 afholdt 1.250,8 mio. kr. i omkostninger til realisering af energibesparelser. For den omkostning har selskaberne realiseret besparelser svarende til 2,733 mio. kWh i 2017.

Hvis besparelserne opgøres inklusiv korrektioner for forgående år, så er der opnået besparelser på 2,669 mio. kWh. Korrektioner af energibesparelser kan for eksempel ske, hvis et projekt underkendes af Energistyrelsen. I tidligere benchmark har tallet for energibesparelser været inklusiv korrektioner. Forsyningstilsynet har i år valgt at medtage begge tal.

Net- og distributionsvirksomhederne har med udgangspunkt i de korrigerede energibesparelser haft gennemsnitlige omkostninger på 46,9 øre/ kWh. Til sammenligning var gennemsnitsomkostningerne i 2016 på 49,1 øre/ kWh. Energibesparelserne er herved bliver realiseret 2,2 øre/ kWh billigere. Det er et fald på 4,5 pct.

Forsyningstilsynet vil senere i år offentliggøre en analyserapport af net- og distributionsvirksomhederne energispareindsats for 2017.

Kilde: Forsyningstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094