23948sdkhjf

Flere penge på vej til energiforskning

Det er ikke nok, lyder det fra Dansk Energi

Folketingets partier har den 2. november indgået en aftale om udmøntning af 1.394 millioner kroner til forskning og udvikling i 2019.

- Det er fremragende, at den her aftale er med til at styrke Danmarks fremtid. Vi sætter for alvor skub i forskningen i kunstig intelligens. Vi prioriterer miljø- og klimaforskningen, der kan være med til at løse nogle af fremtidens store udfordringer. Og så glæder jeg mig over, at alle partier står bag at sætte 180 millioner af til de nye pionercentre, så vi skaber flere enestående forskningsmiljøer i verdensklasse, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Forskningsreserven er på 958 millioner kroner, som stammer fra provenuet fra aftalen om reform af førtidspension og fleksjob. Derudover er der i finanslovsforslaget for 2019 afsat i alt 436 millioner kroner til videreførelse af eksisterende forskningsinitiativer og igangsættelse af nye initiativer. Dermed fordeler aftalen næsten 400 millioner kroner mere end sidste år.

Hvem får hvad?
Partierne afsætter 390 millioner kroner til forskning i Danmarks Innovationsfond. Midlerne afsættes til forskning inden for nye teknologiske muligheder, grøn vækst og bedre sundhed. Områder, hvor forskningen kan bidrage til at løse samfundsudfordringer, og hvor offentligt-privat forskningssamarbejde kan bidrage til udvikling og vækst i erhvervslivet.

Derudover afsætter partierne 343 millioner kroner til udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for miljø-, fødevare- og energiområdet.

Partierne afsætter i alt 262 millioner kroner til Danmarks Frie Forskningsfond, der understøtter den frie forskning og de originale ideer.

Der afsættes blandt andet 180 millioner kroner til at etablere få særlige og fremragende forskningscentre, de såkaldte Pionercentre. Partierne afsætter derudover 63 millioner kroner til nye basisforskningsmidler til Copenhagen Business School (CBS) og IT-Universitetet.

Dansk Energi: Ikke nok
Det samlede beløb til forskning og udvikling på energiområdet ventes at blive på rundt regnet 635 millioner kroner, hvilket er en pæn fremgang i forhold til beløbet i 2018.

Hvis man spørger Dansk Energi, er det ikke nok.

– Vi skal bruge flere penge på energiforskning, og det skal gå hurtigt. Derfor er det godt, at politikerne prioriterer området. Men man skal huske på, at det er blevet kraftigt og helt uforståeligt beskåret de seneste år. Vi er derfor fortsat et stykke fra én milliard kroner, der er et absolut minimum for, at vi kan forblive blandt de bedste i verden inden for grøn energi, siger administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard i en meddelelse på Dansk Energis hjemmeside.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08