23948sdkhjf

Varmepumpeeksperter udvikler nærvarmecentral

To af varmepumpebranchens erfarne spillere, Best Green og DVI Energi, er gået sammen om at tage livtag med de problemer, der følger i kølvandet på en opskalering af varmepumperne til at kunne levere varme nok til store bygninger.

Parterne har sat sig for at udvikle et produkt, hvor opskaleringen ikke går ud over varmeproduktionen, funktionaliteten eller installationen.

- Efter at have leveret nærvarme i nogle år oplevede vi et større og større behov for stor varmepumpekapacitet. Derfor besluttede vi, at tiden var inde til at udvikle en nærvarmecentral som har stor kapacitet, er simpel at forstå og som giver store CO2-reduktioner i varmeproduktionen, siger Esben Larsen, teknisk projektleder ved Best Green.

Resultatet af de to virksomhedernes bestræbelser er nærvarmecentralen Flexheat.

- Det har været spændende at udvikle på en varmepumpeløsning, som simplificerer installation af store varmepumper. Gennem vores virke som både udvikler og producent af varmepumper, kender vi alt til de udfordringer som installation af store varmepumper kan give installatørerne i branchen og samtidig kan være vanskelig for kunderne at forholde sig til. Med FlexHeat får man jo faktisk en form for plug and play løsning. Man skal bare tænde for varmen, siger Anders Jeppesen, projektchef i DVI energi.

Nærvarmecentral til feriecenter
Best Green og DVI Energi oplever allerede stor interesse for nærvarmecentralen, som blandt andet har været indstillet til Energi Forum Danmarks Innovationspris og senest har vundet en Agromek Star for at have en betydelig nyhedsværdi.

Et af de første steder, hvor nærvarmecentralen installeres, er ved Feriecenter Bønnerup Strand.

- Vi ledte efter en billigere og grønnere måde at opvarme vores feriecenter på og fik flere forskellige tilbud. Med nærvarmecentralen fik vi det bedste og mest gennemskuelige tilbud, som endda kunne reducere vores varmeomkostninger med 35 pct. Det var endvidere rigtig positivt, at vi ikke selv skulle bekymre os om installationen eller driften fremadrettet på varmepumpeanlægget - det klarer Best Green, siger Peter Nees, formand for ejerforeningen Feriecenter Bønnerup Strand.

Fem varmepumper
Feriecenteret består af 146 ejerlejligheder, restaurant, aktivitetsrum samt centerbygning med indendørs pool, mødelokaler og har dermed behov for en betragtelig varmeleverance.

Derfor fik feriecenteret installeret en nærvarmecentral bestående af fem luft-vand varmepumper placeret oven på et komplet konfigureret teknikrum, inklusiv akkumuleringstanke for varme og varmt vand, pumper, styringstavle m.m.

Luft-vand varmepumperne har hver en kapacitet på 40 kW, hvilket betyder nærvarmecentralen ved feriecenteret yder 200 kW.

Teknikken i nærvarmecentralen overvåges via en internetopkobling, som giver mulighed for at overvåge driftsstatus på varmepumperne 24/7.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.797