23948sdkhjf

Opkøb har bragt kyllingemøg i spil

- Nu skal vi ud i verden og lave - næsten - det hele selv

Nature Energy har netop købt biogas-eksperten Xergi af Schouw & Co. og Hedeselskabet.

Nature Energy ejer og driver i dag syv biogasanlæg i Danmark og og har i løbet af de seneste år opbygget kompetencer i at udvikle, opføre og drive biogasanlæg i stor skala.

Tidligere har selskabet fungeret som bygherre med en totalentreprenør til at tage beslutningerne og fylde teknik og mekanik ind i anlægget – næsten - efter forgodtbefindende. Men det har nu ændret sig.

På anlægget Nature Energy Korskro, som er under opførelse, har Nature Energy for første gang fået foden under eget bord og selv taget teten. Her har selskabet selv været inde over hver en detalje, taget lidt af det gode fra de foregående biogasbyggerier og puttet lidt nyt oven i.

Med opkøbet af Xergi, der har mere end 30 års erfaring med at designe og opbygge biogasanlæg i hele verden, tager Nature Energy den et skridt videre.

- Vi kommer til at anvende Xergis teknologi og kompentencer i vores fremtidige byggerier. Vi kommer selv til at designe anlæggene, fortæller Ole Hvelplund, administrerenede direktør hos Nature Energy.

Han forklarer, at Xergis kompetencer skal fungere som en form for sikkerhedsnet og vice versa.

- Xergis kompetencer sikrer, at vi har ressourcene til at gennemføre de her store anlæg. Det giver en større sikkerhed, at vi har kompetencerne i huset, siger Ole Hvelplund og uddyber:

- Tidligere har Xergi kun bygget anlæg. Forskellen for dem er nu, at vi sammen kan finansiere, udvikle, bygge og drive anlæggene efterfølgende. Det stiller os begge stærkere.

Godt rygstød til verden
Nature Energy har tidligere meldt ud, at både USA og resten af Europa var interessante markeder, og at det meget vel kunne blive her, selskabet skulle opføre en del af sine fremtidige anlæg.

Med Xergi ombord er den vision tættere på at blive realiseret.

- Xergi er et stærkere navn i den internationale biogasbranche end Nature Energy er. Det skal vi udnytte, siger Ole Hvelplund, der dog ikke siger noget om, hvor eller hvornår selskaberne har tænkt sig at tage fat på den del.

Kyllingemøg på listen
Med opkøbet af Xergi har Nature Energy pludselig fået adgang til nogle ganske særlige kompetencer, nemlig biogasanlæg, der udelukkende kører på kyllingemøg. En ret svær proces, da det høje kvælstofniveau i kyllingemøg hæmmer de bakterier, der producerer biogas.

Det har Xergi med sin NiX-teknologi fundet en løsning på, og på biogasanlægget Tully Quarry ved byen Ballymena i Irland produceres der i øjeblikket på 100 procent kyllingemøg.

Og det er en sti Nature Energy meget vel kunne tænke sig at følge.

- De har det store projekt i Irland. Det er helt klart noget, vi vil kigge på. Det kunne godt blive en niche, at bygge biogasanlæg ved kyllingeproducenter i hele verden. Men det er noget vi vil gøre globalt, siger Ole Hvelplund, der dog ikke vil afvise, at der en dag vil poppe et hundrede-procents-kyllinge-møgs-biogasanlæg op herhjemme.

Xergi fortsætter
Xergi har i dag 80 medarbejdere fordelt på hovedkontoret i Støvring i Nordjylland og salgskontorer i Frankrig, Storbritannien og Japan. De 80 medarbejdere vil fortsat have deres arbejdsplads i Støvring og på de internationale salgskontorer.

Navnet Xergi fortsætter, da det vækker internationalt genklang, men hvordan resten af set-uppet bliver vides endnu ikke.

Jørgen Ballermann, der er direktør i Xergi, fortsætter indtil videre, mens bestyrelsen dog helt er skiftet ud.

Det betyder at godsejer Frants Erich Bernstorff-Gyldensteen, Torben Bjerre-Madsen, Peter Høstgaard-Jensen, næstformand Lars Johansson, Peter Kjær og formand Jens Bjerg Sørensen er trådt ud af direktionen, mens Hans Henrik Dahl Andersen, Ole Hvelplund, Kim Kragelund, og Helene Kure Løftgaard tilsammen danner den nye bestyrelse i Xergi - med Ole Hvelplund som formand.

Og hvad har Nature Energy så måtte punge ud med for selskab, anlæg og kyllingemøgs-teknologi?

- Ja, det er ikke godt at vide, siger Ole Hvelplund

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079