23948sdkhjf

Varmeværk slår sig på individuelle opvarmningsløsninger

Med et helt nyudviklet koncept vil det nystartede andelsselskab Nærvarmeværket på Djursland levere varme på samme måde som fjernvarmeværker tilbyder, men i områder hvor fjernvarme slet ikke er en mulighed.

- Vi har i en årrække set, hvordan mange – især i mindre byer og i det åbne land – har investeret i deres egne varmepumper, siger driftsleder Michael Meldgaard Christensen fra Trustrup-Lyngby Varmeværk og tilføjer:

- Det fik os til at overveje, hvordan vi kunne kombinere og udnytte den teknologi med den måde, vi i forvejen driver vores fjernvarmeværk på som andelsselskab.

Løsningen blev, at Trustrup-Lyngby Varmeværk stiftede Nærvarmeværket.

Faktisk elforbrug og en varmepumpe
Nærvarmeværket tilbyder at erstatte det gamle oliefyr med en varmepumpe. 

- Man betaler et tilslutningsbidrag, et fast årligt bidrag, et forbrugsafhængigt bidrag og for det faktiske elforbrug varmepumpen bruger. Det giver ikke alene billig opvarmning, men da andelsselskabet står for hele installationen og ejer anlæggene, er det også vores ansvar at driften bare kører, siger Michael Meldgaard Christensen.

Michael fortæller, at startomkostningen for en andelshaver kun er omkring det halve af, hvad det koster, hvis man selv investerer i eget anlæg.

- Det skyldes blandt andet, at vi køber stort ind, og at vi udelukkende opsætter driftssikre højkvalitetspumper, siger han.

Fint fra start
Trustrup-Lyngby Varmeværk etablerede det selvstændige andelsselskab for 2,5 måned siden. Der har siden vist sig at være rift om pumperne.

- I starten solgte vi mest på Djursland, men nu har vi anlæg i hele landet, fortæller Michael Meldgaard Christensen.

Nærvarmeværket har indtil viderer etableret 30 anlæg rundt omkring i det ganske land – på Ærø, i Sønderjylland. Størst interesse har der dog været fra nærområdet og Sjælland. 

Interessen for løsningen ser da heller ikke ud til at aftage. Nærvarmeværket har for nuværende kontrakt på cirka 17 anlæg, der skal etableres inden for kort tid.

Ingen konkurrent til fjernvarmeværkerne
Trustrup-Lyngby Varmeværks fornemmeste opgave er at levere billig og driftsikker fjernvarme til forbrugerne i de to små djurske landsbyer Trustrup og Lyngby.

Med det nye nærvarmekoncept baseret på varmepumper, som alt andet lige, er en individuel opvarmningsløsning, er Michael Meldgaard Christensen ikke bange for at tage brødet ud af munden på hverken sit eget fjernvarmeværk eller andres.

- Prismæssigt ligger vi godt på vores fjernvarmeværk, så det ville ikke kunne betale sig. Men der står i vores vedtægter, at vi kun må etablere varmepumper uden for fjernvarmeområdet. Det er ikke vores mål at være i konkurrence med fjernvarmeværkerne, slår Michael Meldgaard Christensen fast.

Nærvarmeværket drives i et samarbejde med de to selvstændige andelsselskaber Trustrup-Lyngby Varmeværk og Trustrup-Lyngby Vandværk.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078