23948sdkhjf

Danmarkshistoriens største vand-skatte-sag i Højesteret

I går begyndte højesteretssagen om ekstra-skat på vand for milliarder.

Vandselskaberne mener,at de bliver brugt som malkekøer til at inddrive penge, som gør vandregningen markant dyrere for familier og erhvervsliv.

Derfor har vandselskaberne stævnet staten i det, der beløbsmæssigt er historiens største skattesag.

Striden handler om værdien af vandselskabernes ledninger og produktionsanlæg og dermed om, hvor store afskrivninger vandselskaberne kan trække fra, når skatten skal beregnes. 

Vandselskaberne er hvile i sig selv-selskaber, hvorfor de principielt ikke må generere overskud. Men deres skattemæssige fradrag fastsættes ud fra en anslået værdi af bygninger og anlæg. Da der ikke har været handlet vandselskaber, er den reelle salgs-værdi ukendt. Det er uenigheden om måden at værdiansætte på, som Højesteret skal tage stilling til.

Selve hovedforhandlingerne ved Højesteret køres som to principsager nemlig værdiansættelse af selskaberne Hvidovre Vand a/s og Hjørring Vandselskab a/s.

Et sted at sende regningen hen
Konsekvensen af Skat’s vurderinger medfører betydelige stigninger på vand- og spildevandsregningen både hos familier og virksomheder.

For eksempel kræver Skat, at Silkeborg Vand betaler en ekstraregning på hele 450 mio. kr. i udskudt skat svarende til, at kunderne i Silkeborg hver skal betale 420 kr. ekstra de kommende 50 år. Et andet eksempel er fiskemelsfabrikken TripleNine i Lemvig, der skal sætte 300.000 kroner mere af til ekstraskatten på vand årligt på grund af Skat’s værdisætning af vandselskabet der.

- Udgiften til vandselskabernes skattebetaling er en indirekte beskatning af de danske borgere og virksomheder. Selskaberne har jo kun ét sted at sende regningen hen, nemlig til forbrugerne, siger direktør i Danske Vandværker, Susan Münster.

Lovsjusk
Danva og Danske Vandværker mener, at Skats udmelding om milliarder af kroner i ekstra vandskat dokumenterer, at myndigheden ikke efterlever de politiske intentioner med vandsektorloven.

- Det er lovsjusk, som vi på vegne af danskernes pengepung skal have rettet op på. Skattelovgivningen er nemlig aldrig blevet udformet og implementeret, som det var ønsket og besluttet af forligskredsen bag vandsektorloven. Konsekvensen er betydelige stigninger på vandregningen både hos familier og virksomheder. Denne ekstraskat er helt uforenelig med politikernes krav til vandselskaberne om at have lavest mulige pris på vand, siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.

Sideløbende med retssagerne ved domstolen har 273 vandselskaber klaget over deres skatteansættelse til ankeinstansen, Landsskatteretten. Landsskatteretten har meddelt vandselskaberne, at behandlingen af disse klagesager er stillet i bero, indtil principsagerne er afgjort ved domstolen.

Dommen i principsagerne afsiges i november.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109