23948sdkhjf

HMN og Dansk Fjernvarme: Nu skal der krog i biogassen

Gassen skal finde sin plads i fremtidens energi- og fjernvarmesystem

Hvad skal gassens rolle være i energi- og fjernvarmesystemet fremover?

Det har Dansk Fjernvarme og HMN Naturgas sat sig for at undersøge i fællesskab - Et nyt formaliseret samarbejde mellem de to parter blev annonceret.

- Vi går foran og intensiverer samarbejdet på tværs af sektorer og systemer. Det er lige nu, at der træffes store valg om, hvordan energisystemerne og -sektorerne omstilles til grøn energi og med langtrækkende konsekvenser. Så det er super vigtigt, at vi sikrer, at det er de kloge løsninger, som bliver valgt. Det gør vi bedst sammen, siger Peter Kristensen, chef for markedsudvikling i HMN Naturgas.

Bevare den gasbaserede kapacitet
Gassen har traditionelt været en grundsten i kraftvarme- og fjernvarmeproduktionen, men høje afgifter på gassen betyder, at værkerne i højere og højere grad vælger alternativer som biomasse og varmepumper, og at gassen i stedet bruges i som reserve- og spidslast.

Det betyder, at der i dag er en stor kapacitet af gasbaserede produktionsenheder på værkerne, som tilbyder høj fleksibilitet og driftssikkerhed til lave faste omkostninger, når det for eksempelt er meget koldt.

- Vi har i fjernvarmesektoren både brug for at lave en effektiv omstilling til nye teknologier og samtidig beholde et energimix, som sikrer, at vi kan levere grøn energi med høj forsyningssikkerhed og til lave priser til vores forbrugere. Her er gassen og den gasbaserede kapacitet, vi allerede har på værkerne, fortsat attraktiv, og derfor skal vi sikre, at den bevares. Det er ét af de områder, vi skal arbejde os ind i med det nye samarbejde, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme, og fortsætter:

Dansk Fjernvarme og HMN vil i forbindelse med samarbejdet også producere konkret viden, der skal anvendes i planlægningen af fremtidige investeringer hos de enkelte værker og i gassystemet. 

Biogassen vinder indpas
Samarbejdet skal ud over at se på samspillet mellem forskellige teknologier og energiformer ligeledes undersøge, hvordan den ønskede udvikling kan understøttes.

- Vi skal se på, om nye tarifmodeller og -aftaler kan understøtte gassen som fleksibelt brændsel i energi- og fjernvarmesystemet. Og vi skal have en krog i, at biogassen hastigt er ved at erstatte naturgassen i gassystemet og derved rykker gassen over på positivlisten over fremtidens grønne energiformer, siger Peter Kristensen.

Det konkrete arbejde indledes i løbet af kort tid og forventes afsluttet inden 1. juni 2019. Andre relevante aktører vil blive inviteret med i samarbejdet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111