23948sdkhjf

Suntherm har langet 23 saltbatterier og varmepumper over disken

I Hvidbjerg kan man sparke dæk og se giraffen

For et år siden stod den lille virksomhed Suntherm i Højslev nær Skive med to veloverståede demonstrationsprojekter og et EUDP-tilskud i hånden.

Det betød at selskabets nærvarmeløsning bestående af en varmepumpe og et saltbatteri nu var klar til at komme ud over rampen. Eller i hvert tilfælde ud til beboerne i den lille landsby Hvidbjerg, der skulle fungere som test-landsby for virksomhedens løsning.

Som sagt så gjort.

Efter et borgermøde i gymnastiksalen på den lille Hvidbjerg Skole kunne Jeppe Ladefoged fra Suntherm konstatere, at løsningen faldt på et meget tørt sted. Der var mødt ikke mindre end 120 indbyggere op, og interessen for at få en saltbatteri/varmepumpeløsning var overvældende.

- Det var en yderst positiv aften, som vi kun kan være tilfredse med resultatet af. Ud af de omkring 120 fremmødte har vi fået 48 interesse-tilkendegivelser retur. Det vil sige 48 potentielle deltagere i projektet, fortalte Jeppe Ladefoged dengang.

 Det var dengang...
I dag – et år efter borgermødet – er Suntherm kommet rigtigt godt i gang i Hvidbjerg. Der er allerede installeret 23 anlæg.

- Vi sætter to anlæg op om ugen. Vi har tidligere sagt, at vi satsede på 35 boliger i testprojektet, og jeg kan sige, at der kun er ganske få pladser tilbage, siger Jeppe Ladefoged, der indtil videre ikke har fået nogen negative tilbagemeldinger fra dem, der allerede har kørt med anlægget i et stykke tid.

Suntherm satser på at få installeret langt de fleste af de 35 anlæg inden årets udgang.

EUDP og Demo-landsbyen
Næsten samtidig med det velbesøgte borgermøde modtog Suntherm 4,4 millioner kroner fra EUDP til den videre udvikling af batteri og varmepumpe. De penge har virksomheden ikke brugt endnu

- Det er et treårigt projekt, hvor vi skal videreudvikle og forbedre 1. generation af varmesystemets opbygning og hovedkomponenterne, vores varmepumpe og varmebatteri, fortæller Jeppe Ladefoged.

Sideløbende med EUDP-projektet skal de sidste anlæg i Hvidbjerg installeres, og så skal Suntherm i gang med det videre arbejde. Det bliver - selvfølgelig at få solgt flere anlæg - men også at få Hvidbjerg etableret som ægte demo-landsby.  

- Vi håber, at Hvidbjerg kan blive spydspids. Et sted, hvor vi kan invitere folk hen og sparke dæk og se, hvordan man kan få konverteret olie- og gasfyr til varmepumer og batteri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125