23948sdkhjf

Arla fyrer ikke længere for fuglene

Nye varmepumper fra firmaet Cronborg sparer mejeriet i Hobro for 350.000 kr. om året og reducerer CO2-udledningen markant. Modellen kan kopieres andre steder.
Ved at installere nye varmepumper har Arlas mejericenter i Hobro kunne skære godt 350.000 kr. årligt af varmeudgifterne og samtidig reducere CO2-udledningen med 60 %.

Varmepumpen, der genbruger kølevarme, har erstattet mejeriets køb af naturgas til opvarmning. Prisen er lavere, da det 5 kw varme kan laves med 1 kw strøm.

Effektiviseringer ar energiforbruget, vandforbrug og rensning af spildevandet har tidligere sikret Arlas mejeri i Hobro besparelser på små 2 mio. kr. årligt.

Andre fødevarevirksomheder kan med fordel kopiere modellen
Holstebro-virksomheden Cronborg, som har specialiseret sig i køle- og varmepumpeløsninger til fødevareindustrien- og mejerisektoren, har leveret varmepumpen.

- Mejeriet har en attraktiv mængde af spildvarme til rådighed og et velfungerende varmeanlæg. Rent teknisk er der tale om en enkel konstruktion med stor driftssikkerhed, god økonomi og lave vedligeholdelsesomkostninger, siger teknisk chef fra Cronborg, Karsten Pedersen, til Nordjyske.dk.

Han forklarer, at andre mejerier og fødevarevirksomheder med fordel kan kopiere modellen i Hobro.

Esbjerg Mejeri sparer eksempelvis 423.000 kr. årligt ved at genbruge spildvarme fra processen, til forvarmning af rumvarme, brugsvand og proces. Systemet genbruger der 940.000 kWh, hvilket giver en besparelse på 423.000 kr. i gasindkøb, og har en tilbagebetalingstid på 2 år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093