23948sdkhjf

Bioaske fra de danske varmeværker skal håndteres med omtanke

Værker, der fyrer med træ fra Tjernobyl-forurenede områder, skal være særligt opmærksomme

Bioaske fra de varmeværker, som fyrer med træprodukter som træpiller og træflis, kan i visse tilfælde indeholde små mængder af cæsium 137.

Det viser en undersøgelse, som brancheorganisationerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme har udført, på foranledning af Sundhedsstyrelsen. 

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Undersøgelsen, som netop er færdig, viser, at det primært er de varmeværker, der fyrer med træprodukter fra områder, der blev væsentligt forurenet med cæsium-137 efter Tjernobylulykken i 1986, der har udfordringen, siger enhedschef i Strålebeskyttelse, Sundhedsstyrelsen, Mette Øhlenschlæger.

Derfor har Sundhedsstyrelsen i dag sendt et brev til Dansk Energi og Dansk Fjernvarme, hvor branchen bliver gjort opmærksom på, at alle varmeværker, som fyrer med træprodukter, skal sikre sig, at de lever op til alle lovmæssige krav på strålebeskyttelsesområdet, når de håndterer bioaske, der indeholder cæsium-137.

Dette gælder både for opbevaring og eventuel senere anvendelse, eller overdragelse til andre.

For eksempel er det et krav ifølge strålebeskyttelsesloven, at de varmeværker, som kan konstatere, at deres bioaske indeholder cæsium 137 i mængder, der overstiger det såkaldte undtagelsesniveau, skal søge om tilladelse til at håndtere og opbevare asken.

- Det er vigtigt at understrege, at bioasken ikke udgør nogen helbredsrisiko, hvad angår cæsium-137, når asken håndteres og opbevares efter reglerne på strålebeskyttelsesområdet, hverken for de medarbejdere på varmeværkerne, der håndterer asken, eller for den almindelige befolkning, siger Mette Øhlenschlæger.

Om CÆSIUM-137
Cs-137 findes ikke naturligt i miljøet, men dannes når uran spaltes i en reaktor på et kernekraftværk. Ved branden på Tjernobyl kernekraftværket i Ukraine i 1986 blev der sendt store mængder Cs-137 ud i miljøet. Nedfaldet af Cs-137 var størst i Ukraine og Hviderusland samt i dele af Finland, Sverige og Norge, mens nedfaldsmængderne i Danmark var betydeligt lavere.

Mængden af Cs-137 halveres hvert 30. år ved radioaktivt henfald og Cs-137 findes derfor stadig i miljøet, særligt i områderne omkring Tjernobyl, men også i det mellemste Skandinavien.

De kemiske egenskaber for Cs-137 er sammenlignelige med kaliums. Planter og træer kan derfor optage Cs-137 under vækst. Derfor kan det forventes, at særligt træer fra områder, hvor nedfaldet af Cs-137 fra Tjernobyl var størst kan indeholde Cs-137.

Kilde: Sundhedstyrelsen

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125