23948sdkhjf

Varmepumper og spidslastcentraler knockouter overskudsvarmen fra Apple

Niras anbefaler ikke overskudsvarme fra Apple

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras har sammen med PlanEnergi og Viborg Fjernvarme udarbejdet en analyse af potentialet i at udnytte overskudsvarme fra Apple. I rapporten har parterne opstillet en række scenarier for en socialøkonomisk forsvarlig fjernvarmeforsyning i Viborg.

Det skriver Niras på sin hjemmeside.

Scenarierne i analysen kombinerer en række nye teknologier og løsninger i forskellige modeller. Et scanarie har undersøgt muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra Apple; et andet handler om etablering af luft-til-vand varmepumpeanlæg i Viborg og i det tredje scenarie er det kigget på solvarmeanlæg og damvarmelager.

Konklusionen er
Niras konkluderer blandt andet i rapporten, at det især er uvisheden om, hvornår der kan indgås en bindende produktionsaftale og uvisheden om, hvornår et større Apple varmepumpeanlæg kan forventes at være på 100 pct. drift., der trækker i den forkerte retning for det projekt.

Desuden er der store investeringer i et produktionsanlæg, der ligger 10 km fra Viborg.

- Overskudsvarme fra Apple kan realistisk set tidligst blive til noget i 2022 eller senere. Dermed bliver løsningen med overskudsvarme fra Apple en dyrere løsning, end hvis varmeenergien i stedet tages fra udeluften på et luft-til-vand varmepumpeanlæg i Viborg, konkluderer Niras

I ovenstående tilfælde kan scenariet luft-til-vand varmepumpe og spidslastcentraler
i Viborg med en anlægsinvestering på 212 mio. kroner gennemføres hurtigere og væsentligt billigere end en Apple-løsning, som vil koste mindst 274 mio. kroner; ikke mindst grundet den væsentlige investering i en transmissionsledning ud til Foulum, fremgår det af rapporten

Niras anbefaler
Niras anbefaler altså ikke at anvende overskudsvarmen fra Apple.

Niras anbefaler at forfølge scenariet luft-til-vand varmepumpe og spidslastcentraler i Viborg, som den valgte teknologi samt følgende:

  • Balanceret fjernvarme (med byens forsyningsnet opdelt i 2 zoner).
  • Varmepumpeanlæg på spidslastcentraler
  • Bynær produktion (for største forsyningssikkerhed)
  • Én samlet organisation (sammenlægning af produktion og distribution)
  • Nedlukning af kraftvarmeværket (når ny produktion er etableret)

Med anbefalingerne i hånden er det nu op til Viborg Fjernvarme og vælge hvilket scenarie, man ønsker at forfølge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125