23948sdkhjf

Aalborg Forsyning henter fjernkølings-opgave til en kvart milliard

Aalborg Forsyning, Aalborg Portland og Region Nordjylland har netop skrevet under på en aftale om levering af fjernkøling til Nyt Aalborg Universitetshospital.

Aftalen til rundt regnet en kvart milliard blev godkendt på regionsrådsmødet i aftes og altså skrevet under her til morgen.

- Aftalen er resultatet af et unikt samarbejde og udbud, hvor alle regler i øvrigt er overholdt, siger regionsrådsformand, Ulla Astman.

Hun fortæller, at man allerede gør brug af eldrevne løsninger på regionens hospitaler, men at hun er særdeles glad for fjernkøleløsningen, da den reducerer den årlige udledning af CO2 med 550 tons.

Nogle rør og pumper
Også Lasse Puertas Navarro Olsen bestyrelsesformand for blandt andet Aalborg Forsyning og rådmand i Aalborg Kommune var synligt glad for at skrive under på aftalen.

- Det er en stor dag i dag. Ved at anvende fjernkøling kan vi trække på den ekspertise, vi allerede har med at levere varmt vand i rør til forbrugerne. Men hvordan systemet kommer til at hænge sammen, ved jeg ikke noget om. Det er vist noget med nogen pumper og rør, der sættes sammen på en anden måde, siger han.

Heldigvis har COO hos Aalborg Forsyning Jesper Høstgaard-Jensen lidt bedre styr på den del.

- Vi skal have etableret pumpecentral og trukket et kølenet i hospitalsbyen, der skal kobles på det kølenet, vi trækker fra Rørdal Kridtgrav, som skal levere kølingen, fortæller Jesper Høstgaard-Jensen, der dog holder kortene lidt tæt på kroppen.

- Vi har ikke valgt leverandører endnu, men vi har da fået et par henvendelser, så vi ved sådan cirka, hvad det kommer til at koste, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Aalborg Forsyning påbegynder arbejdet med de tekniske anlæg medio 2019.

Første kunde
Nyt Aalborg Universitets Hospital og dermed Region Nordjylland er Aalborg Forsynings første fjernkølingskunder.

I første omgang vil anlæggets 11 MW udelukkende gå til at dække universitetshospitalets kølebehov, men andre erhvervsvirksomheder og institutioner i bydelen med et stort kølebehov vil også kunne koble sig på

Den første køling skal leveres til hospitalet i januar 2020, og hele projektet med køling fra kridtsøen skal være færdigt i sommeren 2021.

Aftalen mellem parterne løber henholdsvis 20 og 30 år, alt efter hvilken side af aftalen man sidder med.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173