23948sdkhjf

DONG tester fremtidens elnet

155 sjællandske husstande tester fremtidens intelligente elnet, når DONG Energy indleder eFlex-projektet.
eFlex-projektet er led i arbejdet med at stimulere et mere intelligent og fleksibelt elforbrug.
De 155 testfamilier vil få hjælp af nyudviklet IT-udstyr, en social medieplatform og antropologer til at opnå viden om hvad der skal til for at flytte rundt på elforbruget i løbet af døgnet.

Udsigten til en eksplosiv vækst i mængden af vindenergi i elnettet i takt med, at elbiler udbredes og varmepumper erstatter oliefyr, betyder, at elforbruget vil stige markant.

Vil belønne fleksibelt elforbrug
Udviklingen er god for miljøet, og den giver kunderne helt nye muligheder. Men den giver også elselskaberne en ny udfordring i forhold til at opretholdes den høje forsyningssikkerhed, når både forbrug og produktion svinger mere.

En udbygning af elnettet, så det kan klare større belastninger, kræver store investeringer. En mere bæredygtig løsning er derfor at motivere kunderne til at flytte rundt på deres forbrug, så det udjævnes over døgnet.

- Når folk kommer hjem fra arbejde, er elforbruget stort og elnettet belastet, fordi mange tænder for komfurer, ovne og andet udstyr samtidig. Den rytme er svært at ændre. Men i fremtiden kommer der mere udstyr, som ikke behøver at køre i de perioder, hvor forbruget er størst, f.eks. varmepumper og opladere til elbiler. En mulighed er derfor at lade prisen svinge, så man kan spare penge ved at bruge el på bestemte tidspunkter af døgnet. Det kaldes fleksibelt elforbrug, og det vil vi gerne belønne, fortæller Knud Pedersen, Vice President i DONG Energy.

Bruger strøm når den er billigst
En central del af idéen er derfor en intelligent enhed i hjemmet reagerer på et prissignal og starter eller afbryder enheder, der bruger meget strøm. Et af de spørgsmål, som projektet skal søge at besvare er derfor, om kunderne overhovedet ønsker at ændre adfærd ud fra prisen og, hvor meget prisen i så fald skal svinge før at det bliver attraktivt?

Det er firmaet Green Wave Reality, som levere nyudviklet IT-udstyr til de 155 deltagende husstande.

Udstyret kan styre forbruget ud fra flere parametre, så man kan se, hvordan kunderne vælger at blive styret, f.eks. om de vil spare på strømmen på de tidspunkter, hvor der er højere priser, om de lægger vægt på at bruge strømmen på de tidspunkter, hvor vindmøllerne blæser mest, eller om de vægter fuld komfort som mere værdifuld end den besparelse der kan opnås. Udstyret giver endvidere kunderne overblik over deres forbrug.

Fakta om eFlex-projektet
• Der laves forsøg med nettariffer varierende fra 0 til 100 øre pr. kilowatttime
• Projektet løber fra marts 2011 til primo 2012
• eFlex er et projekt under DONG Energy Eldistribution
• GreenWave Reality leverer Home Automation udstyret
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125