23948sdkhjf

Store mængder af data skal forudsige strømsvigt i Thy

Fremtidens elnet skal kunne håndtere store udsving i produktionen af vedvarende energi. Samtidig giver ny teknologi mulighed for at optimere både forbrug og distribution af el.

Derfor er der nu etableret et nyt samarbejde, hvor store mængder data skal indsamles med henblik på at regulere elnettet i realtid.

Projektet hedder Net2DG og er et samarbejde mellem AAU, elselskaber og erhvervslivet. Styringen af elnettet skal foregå automatisk og lynhurtigt, og det skal afværge overspænding i nettet, hvilket er helt nødvendigt for at garantere en stabil spænding i de tilfælde, hvor nettet får et skud energi fra eksempelvis vindmøller eller pludselig kobler helt ud.

Projektet er således et afgørende skridt på vejen hen imod at øge andelen af grøn energi fra variable kilder som vindmøller og solceller og samtidig spare store og dyre udbygninger af energiinfrastrukturen på tværs af Tyskland og Europa.

Fra laboratorium til virkelighed
Med Net2DG-projektet skal teknologien fra laboratoriet bringes længere ud i virkeligheden, hvor den kan agere aktivt. Flere energiselskaber deltager derfor også i projektet, heriblandt Thy-Mors Energi og det tyske energiselskab Stadtwerke Landau. Derudover virksomheden Kamstrup, der agerer teknologileverandør.

- Ved at deltage i projektet får vi et unikt indblik i forskningen samt resultater og teknologiske fremskridt, som vi kan anvende for at sikre den bedst mulige brug af intelligente elmålere, siger CTO hos Thy-Mors Energi Kristian Tilsted.

Thy Mors Energi deltager ikke i de forsknings-mæssige aktiviteter, men bidrager til projektet med data, nettopologi, use cases og praktisk erfaring.

- De får lov til at teste på vores net. Vi er unikke på grund af den nettopologi, vi har. Vi har udrullet 44.000 smart meters og til tider har vi mere VE i nettet, end vi kan bruge, fortæller Kristian Tilsted.

Forudsiger strømsvigt
Thy Mors Energi har store forventninger til projektet og håber, at man bliver i stand til at reducere afbrydelser og nettab.

- Vi vil samle data sammen ved hjælp af den teknologi, vi kender i dag til at forudsige fejl eller hurtigt at finde fejlen. Vi kan finde fejl i lavspændingsnettet, før den giver en reel strømafbrydelse, siger Kristian Tilsted og uddyber:

- Vi har et system, der registrerer nettab, og hvis jeg sad og kiggede på det hele tiden, ville jeg opdage fejl i for eksempel lavspændingsnettet. Hvis jeg har et system, der kan fortælle mig, at det her sker, så kan vi reagere ved at sende en elektriker ud og gøre noget ved det, inden der sker et decideret strømafbrud.

Målet er at reducere nedetiderne med 70 pct.; reducere nettab med 10 pct., og at man kan forudsige 60 pct. af alle spændingskvalitetsproblemer samt reducere investeringen i lavspændingsnettet med op til 30 pct.

International karakter
Kristian Tilsted forventer, at resultaterne fra Net2DG-projektet uden de store anstrengelser vil kunne implementeres i den daglige styring af nettet. Desuden tror han på, at der på sigt vil være en økonomisk gevinst at hente gennem deltagelse i projektet.

Thy Mors Energi får samtidig en god indsigt ved at være med. Og så er projektet af international karakter, og det er af afgørende betydning.

- Jeg tror, at det er vigtigt – energimæssigt – at se Europa som én enhed i fremtiden. Selvom der er store forskelle i elsystemet, så vil vi helt sikkert kunne drage fordel af samarbejde om rationelt brug, bytte, distribution og support på transmissionssystem og operatørniveau, siger Kristian Tilsted.

Om Thy Mors Energi og Net2DG

Thy-Mors Energi er et el- og fiberselskab med ca. 44.000 andelshavere i Thy, på Mors og Thyholm.

Selskabet leverer strøm til et 1.600 kvadratkilometer stort område

Selskabet har 109 ansatte

Deltager i Net2DG sammen med AAU, Technische Universität Wien, Kamstrup, Fronius, Resiltech, Griddata og Stadtwerke Landau

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141