23948sdkhjf

Højballegårdværket har trimmet sin iltningsproces

På Højballegårdværket ved Horsens er iltforbruget reduceret til en fjerdedel. Det giver store besparelser allerede nu – og potentialet er stort

Iltning af drikkevand behøver ikke være dyrt eller kræve et omfattende udstyr. Med den rigtige fremgangsmåde kan der spares masser af energi og dermed penge, uden at det går ud over vandkvaliteten.

Det er erfaringerne hos Samn Forsyning i Horsens, som med succes har justeret og trimmet iltningsprocessen på Højballegårdværket ved Egebjerg nord for Horsens. Gennem kontrollerede forsøg og tålmodige tests er tilførslen af ilt blevet reduceret til ca. en fjerdedel.

-I princippet er det ikke noget, den enkelte forbruger mærker noget til. Vandet indeholder stadig den ilt, det skal, og de penge, vi sparer, er ikke noget, der rykker ret meget på den enkelte regning. Men der ligger en klar besparelse for os i de kommende mange år, siger driftsleder på Højballegårdværket Bo Stentoft.

Han anslår, at den årlige besparelse kan vise sig at være sekscifret – og når de øvrige vandværker i og omkring Horsens får tilrettet processen på samme måde, vil besparelsen blot blive større.

Kompressorerne kørte i døgndrift
Tidligere tilsatte Samn Forsyning 5 mg ren ilt pr. liter vand på Højballegårdværket. Iltningen, der skal hjælpe til at fjerne jern, mangan og arsen, producerede man selv via kompressorer, men det begyndte at blive dyrt.

- Kompressorerne måtte næsten køre i døgndrift for at levere den nødvendige ilt, og det kostede ikke bare ekstra strøm – det betød også, at serviceudgifterne til kompressorerne steg. Så opdagede vi, at iltindholdet i vandet, når det blev pumpet ud på ledningsnettet, nogle gange var helt oppe på 11 mg/l. Det er mere end dobbelt så højt som det gældende lovkrav og slet ikke nødvendigt – og derfor begyndte vi at prøve os frem, fortæller Bo Stentoft.

På Højballegårdværket kommer vandet igennem en række åbne filtre, inden det pumpes videre. Det viste sig at være en stor fordel.

- Gennem de åbne filtre tilføres vandet masser af ”gratis” ilt, så vi kan tilføre mindre. Vi prøvede os frem til, at vi som udgangspunkt kan nøjes med at tilføre 1 mg/l – derefter klarer de åbne filtre resten, uden at det går ud over rensningen og kvaliteten, understreger Bo Stentoft.

Store perspektiver
Selvom den enkelte forbruger næppe bemærker besparelsen på vandregningen, er der alligevel store perspektiver i erfaringerne fra Højballegård, påpeger driftslederen:

-Én ting er, at vi kan spare et pænt beløb hvert år, når vi begynder at optimere processen på de øvrige vandværker. Noget andet er, at hele branchen kan spare meget store beløb ved at finjustere iltningen på samme måde, som vi har gjort. Vi har taget det dyreste ud af driften og mange timer ud af vedligeholdelsen, og jeg håber da, at andre lader sig inspirere, siger Bo Stentoft, der allerede har fået de første henvendelser fra andre forsyningsselskaber, der vil på besøg på Højballegårdværket.

Bo Stentoft tager gerne imod de interesserede gæster:

- Alle kan have glæde af at halvere energiforbruget. Det er ikke kun godt for selskabernes økonomi; det er også godt for miljøet, siger han.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094