23948sdkhjf

Fjernvarmens Oskar: De nominerede er ...

Dansk Fjernvarme har hvert år siden 2008 uddelt Fjernvarmeprisen.

Prisen går til et fjernvarmeselskab, en virksomhed, organisation eller person, der har gjort og gør en særlig indsats for fjernvarmen.

I år er ingen undtagelse. Og de nominerede er fundet.

Det er Høje Taastrup Fjernvarme for den nye energicentral, Værum Ørum Kraftvarmeværk for arbejdet med at sænke varmeprisen, og Brønderslev Forsyning for deres fremtidssikrede kraftvarmeværk.

Fjernkøling & Energicentralen
Høje Taastrup Fjernvarme er nomineret til Fjernvarmeprisen 2018 for deres nye energicentral, der officielt blev indviet i foråret.

I den nye energicentral er der installeret en varmepumpe, der kan producere 1 MW køling og 1,4 MW varme. Den er af mærket Sabro og er leveret og installeret af A. Komfort, som også har etableret det grundvandskøleanlæg, altså ATES-anlæg, som varmepumpen er koblet sammen med.

Anlægget er projekteret, så det kan udvides, når og hvis fjernkølingskunderne melder sig.

Lige nu er der fire kunder koblet på, men det forventes at kundeporteføljen udvides.

- Kapaciteten på centralen er stor nok til, at der kan kobles flere kunder på. Lige nu står der én varmepumpe i energicentralen, men der er plads til tre mere, og der er lavet to ATES-boringer, men også her er der plads til flere, fortæller projektchef hos Høje Taastrup Varme Uffe Schleiss.

Energicentralen er på 400 kvadratmeter og har kostet 8 millioner kroner.

Overskudsvarmen fra køleproduktionen anvendes til fjernvarme.

Fra 32.500 til 8.800 på ti år
Værum Ørum Kraftvarmeværk er nomineret til Fjernvarmeprisen 2018 for arbejdet med at sænke varmepriserne.

På ti år har fjernvarmeselskabet formået at skære mere end 20.000 kroner af varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 megawatttimer.

I 2008 lå prisen på 32.500 kroner. I år er den faldet til 10.500 kroner om året.

Det er rettidig omhu, der har sendt varmeprisen i bund. Selskabet har nemlig siden 2008 haft solidt fokus på at forhandle nye kontrakter. I stedet for at vente til dagen før man skulle have en ny gaskontrakt – så henvendte selskabet sig til tre fire forskellige selskaber et helt år før.

Samtidig har selskabet fået koblet en hel del nye forbrugere på, hvilket også har bidraget til at sænke prisen.

CSP og ORC i Brønderslev
Brønderslev Forsyning er nomineret til Fjernvarmeprisen 2018 for sit nye decentrale kraftvarmeværk.

Her kombineres nemlig den koncentrerede solvarme (CSP) og fliskedlerne via et Organic Ranking Cycle-anlæg (ORC) og omsætter energien til både el og fjernvarme.
Den traditionelle røggaskøling og kondensering er suppleret med nogle ekstra køletrin med varmepumper. Selve elproduktionenn er baseret på ORC-teknologien, hvor der anvendes oliedamp i stedet for vanddamp til at drive turbinen med.

Forsyningsselskabet forventer, at solvarmen fremover vil dække 12-14 procent af varmeforbruget. Anlægget giver en besparelse på 25.000 ton CO2 om året.

Vinderen afsløres på Dansk Fjernvarmes Landsmøde, der løber af stabelen den 25.-26. oktober 2018.

Fjernvarmeprisen
Tidligere modtagere af prisen
  • 2017: Slagslunde Fjernvarme for at reducere varmeprisen for et standard familiehus på 130 kvadratmeter fra 39.775 kroner til 17.278 kroner.
  • 2016: Aalborg Kommune for købet af Nordjyllandsværket og beslutningen om at tage et samlet ansvar for forsyningen, gennemføre den grønne omstilling væk fra fossile brændsler.
  • 2015: Leo Holm for sit arbejde hos Marstal Fjernvarme, hvor han har været med til at gøre solvarmen til, hvad den er i dag.
  • 2014: Øster Hurup Kraftvarmeværk for arbejdet med at skifte fra naturgas til halm. Øster Hurup var det første ud af 35 værker, som fik lov til at droppe naturgas.
  • 2013: SuperBrugsen i Skjern for deres klimavenlige køle- og fryseanlæg, som anvender overskudsvarme.
  • 2012: Teknisk konsulent Bjarne Dalgaard fra Bygningsstyrelsen, fordi han har sikret energibesparelser på mere end 20 procent i nogle af landets ældste bygninger som Amalienborg og Christiansborg.
  • 2011: Region Midtjylland for en vedholdende og målrettet indsats for at nå op på mindst 50 procent vedvarende energi i 2025.
  • 2010: Kronprins Frederik på baggrund af den omfattende restaurering af Frederik VIII’s Palæ, hvor energirigtige løsninger er prioriteret højt.
  • 2009: Connie Hedegaard for sin ihærdige indsats i kampen for et bedre klima.
  • 2008: Ritt Bjerregaard for sit fokus på fjernvarme som redskab til at gøre København mere grøn og klimavenlig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094