23948sdkhjf

Private solcelletag og batterier går hånd i hånd med storskalaløsninger

Hvordan spiller prosumere på en dansk villavej sammen med fremtidens energisystem?

Solceller og batterier vil i fremtiden få flere danskere til både at forbruge og producere el – de bliver prosumers.

Definitioner

Prosumer:

En prosumer kan eksempelvis være en bolig, der udover at forbruge el (consumer), også producerer el (producer). Fremtidens energisystem kan potentielt bestå af både små og store prosumers.

Distribueret elproduktion:

Distribueret elproduktion er elproduktion, som typisk finder sted hos den enkelte elforbruger. Det kan være i husholdninger, industri m.m.

I analysen 'Små prosumeres samspil med fremtidens energisystem i 2030' undersøges det, hvordan prosumere på en typisk dansk villavej spiller sammen med fremtidens energisystem.

Det skriver Energinet på sin hjemmeside.

De nuværende tendenser med betydelige prisfald på solceller og batterier samt et øget fokus på udviklingen af energikonverterende anlæg som store elektrolyseanlæg kan karakteriseres i to udviklingsretninger: 'small scale' og 'large scale'.

Spørgsmålet er, om disse udviklingstendenser modarbejder eller understøtter hinanden?

Dette giver Energinet Elsystemansvar et bud på i analysen.

Analysen peger på
Priserne på solceller og batterier er faldet markant de seneste år, og priserne forventes at falde yderligere i fremtiden.

Ifølge analysen kan der med sådanne prisfald i 2030 være privatøkonomisk – og i mindre omfang samfundsøkonomisk – rationale for en betydelig udbygning med prosumerløsninger (solceller og batterier) i boliger. I fremtiden vil der altså sandsynligvis komme øget elproduktion hos den enkelte forbruger, som med batterier kan udnytte en stor del af solcelleproduktionen selv. Det er muligt at forestille sig, at en sådan udvikling med lave priser på solceller og batterier kan danne grundlag for, at boliger med prosumerløsninger i fremtiden vil gå off-grid.

Analysen peger dog på, at tilslutning til nettet fortsat er hensigtsmæssigt for prosumeren, da batterierne er for dyre til sæsonlagring , og den overskydende solcelleproduktion om sommeren kan derved ikke nyttiggøres. Samtidig er boligerne om vinteren i stand til at købe billigere strøm fra nettet.

Går hånd i hånd
Storskalaløsninger i systemet kan tilbyde langtidslagring til en langt lavere omkostning, og en kombination af distribuerede batterier til håndtering af daglige ubalancer sammen med fleksible, storskalalagrings- og produktionsenheder kan tilbyde systemet en væsentlig fleksibilitet både på mellemlangt (2035) og langt sigt (2050).

- Ved at lade distribuerede løsninger og storskalaløsninger gå hånd i hånd kan der i fremtidens energisystem opnås fleksibilitet og høj forsyningssikkerhed for el på en omkostningseffektiv måde, siger Hanne Storm Edlefsen, Afdelingsleder i Energinet Elsystemansvar.

Om analysen

Analysen er en fokusanalyse, der udspringer af Energinets langsigtede analyse 'Systemperspektiv 2035', og fokusanalysen stiller skarpt på udviklingen af små prosumere på en fiktiv dansk villavej.

Analysens formål er at opnå indsigt i udviklingstendenserne, herunder forstå deres betydning for den fremtidige planlægning og dimensionering af elnettene.

Analysens resultater skal desuden danne grundlag for drøftelser vedrørende udviklingen af fremtidens TSO/DSO markedsløsninger. Dansk Energi og Energinet Elsystemansvar samarbejder i øjeblikket om en mere dybtgående analyse af perspektiverne ved prosumers og distribueret elproduktion i konkrete distributionsnet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094