23948sdkhjf

Vindmøllerne klarer igen frisag i helbredsundersøgelsen

Denne gang handler det om blodtryk og fødselsvægt

Den længe ventede helbredsundersøgelse om vindmøllestøj og helbredseffekter er udkommet med tredje og fjerde artikel med delresultater om henholdsvis vindmøllestøjs eventuelle påvirkning på blodtryk og børns fødselsvægt.

Begge undersøgelser frikender vindmøllestøj for at have nogen påvirkning på de to forhold. Det oplyser Danmarks Vindmølleforening i en meddelelse.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer i artiklen ”Pregnancy exposure to wind turbine noise and adverse birth outcomes: a nationwide cohort study”, at undersøgelsens resultater ikke støtter en sammenhæng mellem lang tids naboskab til vindmøller og for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt.

I artiklen ”Long-term exposure to wind turbine noise and redemption of antihypertensive medication: A nationwide cohort study” konkluderer forskerne, at undersøgelsens resultater ikke støtter en sammenhæng mellem naboskab til vindmøller og forhøjet blodtryk, når forbruget af blodtryksænkende medicin anvendes som indikator for forhøjet blodtryk.

Artiklerne er offentliggjort i henholdsvis Environmental Research (fødselsvægt) og Environment International (forhøjet blodtryk).

Glædelig nyhed
Den første offentliggjorte undersøgelse vedrørende langtidseffekter var en omfattende registerundersøgelse, der ikke viste sammenhæng mellem vindmøllestøj og diabetes. Tilsvarende blev der i en undersøgelse af korttidsvirkninger ikke fundet en statistisk sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-lidelser.

Det glæder Christian Kjær fra Danmarks Vindmølleforening, at vindmøllerne endnu engang klarer frisag

- Det er igen glædelige nyheder fra Kræftens Bekæmpelse, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem vindmøllestøj og henholdsvis lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk. Forskerne har nu i 4 undersøgelser ikke kunnet finde sundhedsskadelige virkninger af vindmøllestøj, og det er entydigt positivt. Der mangler nu kun to delrapporter, og Danmarks Vindmølleforening ser frem til offentliggørelsen, som bliver en del af grundlaget for den fremtidige planlægning for vindmøller i Danmark, siger Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening,

Der to resterende undersøgelser fokuserer på henholdsvis depression og søvnforstyrrelser.

Fakta om undersøøgelsen

Den store helbredsundersøgelse har indsamlet data fra over 500.000 husstande i perioden 1983 til 2013.

Det drejer sig om den undersøgelse, Kræftens Bekæmpelse udfører på vegne af tre ministerier, og som blev igangsat primo 2014.

For de 553.000 danske boliger, der indgik i undersøgelsen, blev der time for time for hver bolig beregnet støjen fra alle vindmøller inden for en radius på 6 km.

Studiet inkluderede 614.731 personer i alderen 25-84 år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093