23948sdkhjf

Fjernkøling sparer Thisted Kommune 50 tons CO2

Ved at installere fjernkøling i kommunens computercentral har Thisted reduceret energiforbruget voldsomt. Pæne perspektiver for mere fjernkøling i bymidten.
Da Thisted Kommune skulle investere i ny køling til kommunens serverrum faldt valget på fjernkøling. Det har indtil sikret en besparelse på 100 MWh om året, hvilket omtrent svarer til 20 familiers normalforbrug. Besparelsen er sikret, da elforbruget til køling af serverrummet er erstattet fuldstændig af fjernkøling.

Ud over at afløse 50 tons CO2 om året har Thisted Kommune også prissikret sin energiinvestering. Det skyldes, at der er indgået en aftale om, at prisen for fjernkøling aldrig må overstige, hvad det ville have kostet at køle serverrummet konventionelt.

Udbygning af fjernkøling i Thisted bymidte betegnes som en ideel løsning for mange bygning med butikker og kontorer. Behovet for støjende kompressorer fjernes, da fjernkøling tilføres på samme måde som fjernvarme, ligesom der er økonomiske fordele med at få så mange tilsluttet som muligt, idet fjernkølingen fungerer sådan, at det – i lighed med fjernvarme - bliver billigere jo flere, der er tilsluttet.

Miljøvenlig energiforsyning
Med en varmeforsyning, som stammer fra flere vedvarende energikilder har Thisted Varmeforsyning flere strenge at spille på, når der skal leveres energi til byens borgere.

Den største leverandør af varme er det affaldsfyrede Kraftvarmeværk Thisted, der i sommerhalvåret har stort et behov for at bortkøle overskudsvarme. Da det er mest miljørigtigt at udnytte energien fuldt ud hele året, er fjernkøling en oplagt teknologi til kraftvarmen. Kommunen er der med til at udnytte den overskudsvarme, der ellers ville have været bortkølet.

Fjernkølingen drives af fjernvarmen gennem et absorptionskøleanlæg, hvorfra køling pumpes rundt til de tilsluttede kunder nær Thisted bymidte. Takket være både affaldsforbrændingen og også Thisted Varmeforsynings halmvarme- og geotermiske anlæg, er fjernkølingen i Thisted blandt landets mest bæredygtige kølingsmetoder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078