23948sdkhjf

Energiaftalen bekræfter, at vi har brug for gassen

Energiforliget blev indgået med opbakning fra alle Folketingets partier og sikrer, at Danmark bevæger sig i retning af endnu mere grøn energi. I DGC arbejder vi med det grønne gassystem, og vi er derfor meget glade for at se gassen præsenteret som en integreret del af fremtidens grønne energiløsninger.

Med aftalen får gassen stabile rammevilkår og langsigtede værktøjer, der kan sikre, at det er de rigtige beslutninger, der bliver truffet for det samlede energisystem i Danmark, og at vores langsigtede visioner om et smart og fleksibelt energisystem kan blive indfriet.

Det forrige energiforlig banede vejen for, at der for alvor kom gang i bionaturgassen herhjemme, og med fortsat stabile rammer flere år frem kan omstillingen af gassystemet til grøn gas fortsætte. Der er kort sagt potentiale til, at vi kan blive det første land i Europa med 100 pct. bionaturgas i gassystemet.

Ved fortsat at satse på at producere biogas og anden grøn gas og transportere den rundt via vores omfattende og effektive naturgasnet sikrer vi, at gassen og gassystemet i mange år fremover kan bidrage væsentligt til den grønne omstilling af både energi og transport. 

Et ekstra plus med en gasstrategi
At udvikle en decideret gasstrategi, som Energiaftalen foreskriver, er der stor fornuft i. Gassystemet har en lagerkapacitet, der markant overstiger el- og fjernvarmesystemets lagerevner, og som kan bruges til at lagre vedvarende energi i månedsvis. Den kapacitet skal selvfølgelig udnyttes i et energisystem, som indeholder meget vind og sol og derfor har ekstra brug for den fleksibilitet, et lager med stor kapacitet kan give. Det må blive et centralt element i en gasstrategi for Danmark. 

DGC har deltaget i projektet FutureGas, lige fra projektet var i idefasen. Sigtet med FutureGas er at undersøge, hvordan gas mest hensigtsmæssigt kan anvendes og bidrage til at skabe et energisystem, der er uafhængigt af fossil energi i 2050. Projektet skal bl.a. belyse den optimale måde at koble gassektoren til de andre sektorer, el, varme og transport. Når projektet afsluttes i 2020, har vi udviklet modeller, der klart og præcist kan fortælle os, hvordan det bedst giver mening at bruge gassen i fremtiden. Og forhåbentlig kan de inspirere industrien og sektoren til at udvikle og anvende både kendte og nye energiteknologier til at dække vores fremtidige behov Og så er det et stort plus, at der også findes en overordnet gasstrategi og hensigtsmæssige rammevilkår, der kan spille sammen med resultaterne fra FutureGas-projektet. 

Fokus på forsyningssikkerheden
Mens vi arbejder på at omstille systemerne til de krav, der stilles på langt sigt, er det vigtigt, at vi sikrer forsyningen på den kortere bane, så vi ikke kommer til at mangle energi. Gasanlæg er nemlig reservekapacitet for elforsyning og er med til at sikre forsyningssikkerheden. Ifølge en analyse fra Ea Energianalyse kommer Danmark sandsynligvis til at mangle en eleffekt på 1.500 MW i 2030 og mere i 2050, og allerede før da kan forsyningen på Sjælland blive periodevis udfordret.

Ifølge DGC’s opgørelser er der på de decentrale kraftvarmeværker cirka 400 gasmotorer og et antal gasturbiner, som bidrager med hurtigregulerende, billig spids- og reservelast. Denne reserve kan ikke fås til lavere faste omkostninger end på disse eksisterende anlæg. 

Samspil i energisektoren
Ovenstående illustrerer vigtigheden af at holde mange energikilder, teknologier og løsninger i spil, når vi sammen skal realisere Energiaftalens vision om, at Danmark skal have det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa. Et energisystem med effektiv udnyttelse af energien på tværs af el-, varme- og gassektoren og med en fortsat høj forsyningssikkerhed. Teknologier og løsninger findes i stort omfang allerede i dag, men de skal demonstreres, anvendes og modnes, så det samlede system bliver effektivt – og til at betale. Det bliver en stor opgave for alle aktører i energisektoren, og DGC ser frem til at bidrage til, at vi får opgaven løftet på bedste vis.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094