23948sdkhjf

Energioptimering i virksomhed med store fremtidsvisioner

Med mere end 25 års erfaring har OE3i længe været med til at optimere produktionen på det danske elmarked. Nu skal den erfaring omsættes til succes i udlandet.
Firmaet OE3i har specialiseret sig i at udvikle softwareløsninger til den danske energisektor, med speciale i energi producerende virksomheder, større og mindre kraftvarmeværker (CHP plants) og til de produktions balance ansvarlige (PBA).

Firmaet har fokuseret på udvikling af unikke softwareløsninger (out of the box) som hurtigt og nemt kan installeres hos brugeren.

Fokus har især været på følgende kerneprodukter
• Mentor Planner: løsning beregnet til hurtigt og nemt at lave optimerede driftsplaner (point and click fremgangsmåden) af større kraftvarmeværker. Samt automatisering af afsendelse af planer for spot- og blokbud samt planer for reguler kraft markederne. Dette minimerer operatørens arbejde med planlægning af driften og giver et hurtigt og let overblik over akkumulatortankens lade tilstand med hensyn til den mest økonomiske drift. Mentor Planner findes i 3 versioner.

• Mentor Mediator PPC: beregnet til ”blandede” el-enheder og vindmølleproduktion. Løsningen er delvis baseret på VPP princippet hvor enhederne kan styres og optimeres fuldautomatisk. Mindre kraftvarmeværker som ikke er pålagt at være på det frie elmarked men ønsker at være med, kan med fordel indgå i en sådan løsning da systemet kan operere ubemandede værker og derved kan værket reducere sine driftsomkostninger.

• Mentor Forecast: kort og langtidsprognoser for: varme- el og gasforbrug. Er også velegnet til forudsigelser af vindmølleproduktion.

• Mentor Mediator PBC: er beregnet og målrettet til PBA’er som har et antal el-enheder i deres portefølje og som ønsker at handle el i det frie elmarked (nordpool). Der kan endvidere foretages justeringer af de enkelte værkers effekt/kørselsplan eller den samlede effekt/kørselsplan hos PBA’en for at undgå ubalance.

For både store og mindre værker kan OE3i’s løsninger således sikre den optimale drift, så der produceres når spot prognoseprisen er højst under hensyntagen til den obligatoriske leverance af varme til forsyningsområdet.

Løsning til fremtidens elnet
Løsningerne er velegnede til planerne om det intelligente el-net, hvor produktion og forbrug skal spille bedre sammen og tilpasses hinanden.

Hvor softwaren i dag er rettet mod at planlægge den optimale drift og produktion hos producenten, det kan være de traditionelle kraftværker eller vindmøller, kan systemet tilpasses og ændres, så det i stedet planlægger den bedste løsning for en forbruger.

Netop når det kommer til vindmøller ser OE3i store muligheder, særligt med planerne om en omfattende udbygning på europæisk plan in mente. Her håber man, at mulighederne i firmaets softwareløsninger kan være med til, at få de store spillere i det europæiske marked til at få øjnene op for OE3i’s løsninger og kompetencer.

Internationale ambitioner
Kendskabet til virksomheden er omfattende i Danmark. Senest har OE3i indgået en samarbejdsaftale med Scanenergi om levering af et produktionsbalancesystem samt planlægning og optimeringsværktøjer til værker under denne aftale.

Det udbredte kendskab vil man nu forsøge at omsætte til international succes. Der er etableret kontakt til 2 partnere. Den ene er et stor selskab med global tilstedeværelse og den anden er et succesfuldt mellemstort selskab med fokus på EU, og planen er at OE3i skal være underleverandør til dette selskabs løsninger.

I øjeblikket er man så langt, at der foretages tests med den ene partner, som kan åbne op for markederne i Vesteuropa og de baltiske lande. Direktør i OE3i, Nicolai Hagen Johansen fortæller Energy-Supply, at forventningen er, at man har aftaler med de første udenlandske kunder ved årets udgang.

Udvikling vil altid være i Danmark
Bliver den udenlandske satsning en succes, kan der også blive tale om at oprettet kontorer i udlandet. De vil dog aldrig tage sig af andet end service, salg og implementering af OE3i’s løsninger. Know how i Danmark og udviklingen af elmarkedet er ganske enkelt så langt fremme, at det ikke vil kunne betale sig for firmaet at flytte slår Nicolai Hagen Johansen fast.

OE3i vil forblive på nichemarkedet for udvikling af software til elmarkedet. Dog er det muligt, at man på sigt vil undersøge muligheden for at overtage dele af udviklingsafdelingen i andre firmaer eller indgå udviklings- og outsourcingaftaler for at holde fokus på kerneområdet.

Læs mere om: OE3i
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062