23948sdkhjf

Danmark får EM-guld i forsyningssikkerhed

Strømmen svigter langt sjældnere i Danmark end i andre europæiske lande.

I modsætning til mange andre lande kan vi i Danmark næsten altid være sikre på, at vi har strøm i stikket. Forsyningssikkerheden har i en årrække ligget over 99,99 procent og været blandt Europas allerbedste.

Helt nye tal fra sammenslutningen af europæiske energiregulatorer sætter nu en tyk streg under kvaliteten i de danske elnet. Ifølge rapporten fra Council of European Energy Regulators (CEER) er Danmark nummer ét i klassen, når man lægger afbrudsminutterne i hvert af de 28 lande sammen for de seneste fem år.

Og ser man isoleret på 2016 – det seneste år opgørelsen er lavet – deler Danmark førstepladsen med Schweiz med blot 19 minutter uden strøm. Til sammenligning måtte svenskerne og nordmænd undvære strøm i henholdsvis halvanden og over to timer.

- Tallene slår fast, at de danske elnetselskaber er blandt de bedste i verden til at sikre en høj forsyningssikkerhed, og de gør det til en pris, der er blandt de laveste i EU. Det her viser, at den måde elnelselskaberne ejes og drives på i dag kommer forbrugerne til gavn, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

- Selvom strøm er afhængig af blæst og solskin formår elnetselskaberne at give danskerne og danske virksomheder strøm i kontakten i 99,99 procent af tiden. Det er ikke en selvfølge, hvis man kigger til andre lande. Rapporten viser, at elnetselskaberne løser deres opgave til et 12-tal, tilføjer han.

Rettidig omhu med jordkabler
I bunden af listen ligger lande som Rumænien, Kroatien og Litauen med manglende strøm imellem seks og ni timer om året.

En del af årsagen til den stabile danske netdrift skal findes i en gennemgribende omlægning fra sårbare luftledninger til jordkabler, som de danske netselskaber for længst har gennemført. Den udvikling har hovedparten af landene i Europa stadig til gode.

Danmark og Holland er ifølge CEER de eneste to lande i Europa, hvor både lav- og mellemspændingsnet er stort set fuldt kabellagt.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094