23948sdkhjf

Udenlandske ejere øger produktiviteten

Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at opkøbte virksomheders produktivitet stiger mest, hvis de bliver overtaget af udenlandske virksomheder.
Når virksomheder bliver opkøbt, er det væsentligt for deres fremtidige produktivitet, om de bliver opkøbt af udenlandske virksomheder eller forbliver nationalt ejede.

Lektor Roger Bandick fra AU Herning ved Business and Social Sciences på Aarhus Universitet står bag forskningsprojektet, som har undersøgt svenske virksomheders produktivitet, efter de er blevet erhvervet af udenlandske multinationale virksomheder.

Første undersøgelse på området
Resultaterne konkluderer, at produktiviteten stiger mest hos de virksomheder, som erhverves af udenlandske virksomheder. Hvis virksomheden derimod forbliver svensk ejet, ses en knap så stor fremgang i produktiviteten. Faktisk stiger virksomhederne, der er blevet opkøbt af udenlandske ejere med fire til otte procent mere i produktivitet end virksomhederne, der forbliver i svenske hænder.

Studiet er det første af sin slags og er derfor ifølge Roger Bandick enormt relevant for både beslutningstagere og erhvervsliv. Selvom forskningen tager udgangspunkt i svenske virksomheder, kan resultaterne godt overføres til danske forhold:

- Forretningslivet i Danmark og Sverige er meget ens, og derfor kan man konkludere, at hvis effekten af udenlandsk opkøb er positivt i Sverige, så er den samme tendens med stor sandsynlighed også gældende i Danmark, siger Roger Bandick.

Bidrager med ekspertise
Grunden til den øgede produktivitet skal ifølge forskeren findes i de udenlandske virksomheders ekspertise. Den viden og produktionsteknik, som de udenlandske selskaber bidrager med, bliver nemlig givet videre ved opkøb af den svenske virksomhed.

Selvom konkurrencen skærpes med de udenlandske virksomheders indtog, mener Roger Bandick, at den positive indvirkning på produktiviteten kan komme hele markedet til gode:

- Også andre virksomheder på markedet kan drage fordel af de udenlandske virksomheders positive egenskaber, og derved kan hele industrien forbedre produktiviteten, lyder meldingen. Han understreger, at de virksomheder, som ikke er produktive, vil blive slået ud af den hårdere konkurrence. Dette vil i det lange løb føre til en mere konkurrencedygtig industri på grund af den generelt øgede produktivitet.

Forskningsprojektet omfatter alle svenske produktionsvirksomheder i perioden 1993-2002 og skal offentliggøres i det ansete internationale tidsskrift, The World Economy.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126