23948sdkhjf

Bred aftale svigter solcellerne

Sommeren viste tydeligt, at solceller har en vigtig plads i det danske energimiks. Men den nye energiaftale siger intet om, hvordan vi får mest muligt ud af dem

I den netop overståede varme og vindstille sommer beviste solcellerne, at de har en vigtig plads i det danske energisystem.

Mens vindmøllerne stod stille, producerede solcelleanlæggene ifølge DTU 17 pct. mere strøm per enhed end sidste år, skriver Ingeniøren.

De knap 1.000 MW solcellekapacitet leverede fra maj til og med juli 60 pct. af den strøm, vores 1.300 MW havmøller præsterede.

Dermed var solcellerne med til at dæmpe den import af fossile brændsler, som blev resultat af hedebølgen.

Paradoksalt nok skete det i netop den sommer, hvor endnu et energiforlig overså solcelleteknologien. I den brede aftale fra juni nævnes solceller to gange i det 19 sider lange dokument - som en teknologi, der kan dyste med kystnære havmølleparker og landvindmøller om støtte i et antal teknologi-neutrale udbud.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen kalder det en ualmindelig slap solcellepolitik, der slet ikke tager højde for teknologiens potentiale:

- Vores beregninger viser, at vi vil have stor gavn af 2.000 til 2.500 MW solceller inden for de næste fem år, fordi solcellerne har en anden produktionsprofil end vindmøllerne, hvorved strømmen får højere værdi. Hvis ikke vi får solcellerne med, bliver den grønne omstilling bare dyrere, påpeger han over for Ingeniøren.

De fleste energiforskere og Energinet er i dag enige om, at den optimale andel af solcellestrøm i et dansk energisystem med rigtig gode vindressourcer ligger på mellem 10 og 20 pct., målt på energiproduktionen.

DTU-professor og medlem af Klimarådet Poul Erik Morthorst kalder det skuffende, at politikerne bare lader situationen omkring private solceller på tagene flyde:

- Det får folk til at etablere batterianlæg sammen med solcellerne, selvom vi ved, at det indtil videre er en dårlig idé rent samfundsøkonomisk, siger han til Ingeniøren.

Poul Erik Morthorst mener, at samfundet bør udnytte, at mange gerne vil investere deres penge i solceller, og via stabile rammebetingelser hjælpe dem med at gøre det på den samfundsøkonomisk rigtige måde.

Originalartikel: https://ing.dk/artikel/skyerne-traekker-sammen-forsommerens-forlig-bred-aftale-svigter-solcellerne-213962

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084