23948sdkhjf

Biomasseovns opfinder nomineret til EU’s opfinderpris

Jens Dall Bentzen er én af tre nominerede til den europæiske opfinderpris, ”European Inventor Award 2011” for små og mellemstore virksomheder.
Hovedmanden bag Dall Energy, Jens Dall Bentzen, er som den første danske ingeniør nogensinde nomineret til den europæiske opfinderpris, ”European Inventor Award 2011”, som det Europæiske Patentkontor står bag.

Baggrunden for nomineringen er et nyt forbrændingskoncept til biomasse. Hjertet i konceptet: den ny forbrændingsovn er udviklet med støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP.

- Ovnen er designet til at brænde forskellige biobrændsler, f.eks. træflis eller affald med et minimalt udslip af skadelige stoffer - og den kan håndtere både tørt og vådt brændsel. Det grundlæggende princip er en helt ny kombination af forgasning og forbrænding, der - udover at reducere udslippet - gør anlægget billigere og mere styrbart. Effekten kan f.eks. reguleres ned til omkring 10 procent, så man sparer udgifterne til en “sommerkedel”. Desuden er effektiviteten højere, så brændslet udnyttes optimalt, fortæller Jens Dall Bentzen.

Testmodel start i drift
Udviklingen af biomasseovnen har været længe undervejs.

- Jens Dall Bentzen har deltaget i forskning og udvikling af biomasseteknologier i Danmark i over 15 år. Det er et langt og vedvarende træk at udvikle nye teknologier så langt, at de kan bringes på markedet. Nomineringen viser, at det er lykkedes i dette tilfælde. Vi er fra EUDP’s side glade for, at have bidraget til dette gode resultat ved at støtte den første demonstration af teknologien, siger Torkil Bentzen, Bestyrelsesformand EUDP,

Sammen med SEM Stålindustri er der udviklet pilot ovn, som er afprøvet med lovende resultater. Det første større anlæg er også solgt til Bogense Fjernvarme , hvor det ventes at blive idriftsat i løbet af marts. Forventninger er at anlæggene bliver en stor eksportsucces.

Det er ikke første gang, at biomasseovnen fra Dall Energy er blevet hædret. I oktober 2010 blev modtog den innovationsprisen på den spanske energimesse Expobioenergia .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11