23948sdkhjf

Tang, gylle … og nu husholdningsaffald

Solrød Biogas opgraderer med hygiejniseringsanlæg og øger produktionen af biogas.

Biogasanlægget i Solrød Kommune har siden åbningen i 2015 omdannet gylle, organiske industri-restprodukter og tang fra Køge Bugt til biogas.

Nu har Solrød Biogas opstillet et hygiejniseringsanlæg, så anlægget også kan genanvende pulp af kildesorteret organisk dagrenovation.

- For at imødekomme den nationale plan om udnyttelse af husholdningsaffald inden 2023 investerer vi allerede nu i teknologien, så vi kan genanvende borgernes husholdningsaffald på samme måde, som vi gør med restprodukter fra industrien og landbruget, fortæller borgmester Niels Hörup, der også er bestyrelsesformand i Solrød Biogas A/S.

Ifølge direktør for Solrød Biogas, Kaj Holm Rasmussen, er udvidelsen en naturlig videreudvikling af anlæggets funktionalitet. 

- Hygiejniseringsanlægget varmer biomassen op til 70 grader i minimum en time, som er et krav ved anvendelse af animalsk indhold som organisk dagrenovation til udvinding af biogas. Dermed vender borgernes husholdningsaffald tilbage i form af energi og varme, fortæller Kaj Holm Rasmussen.

Før biomassen ender i hygiejniseringsanlægget hos Solrød Biogas, behandles det organiske affald på et forbehandlingsanlæg, der frasorterer eventuelle ikke-organiske fraktioner og omdanner affaldet til pulp, altså en flydende biomasse. Det er den biomasse Solrød Biogas modtager i hygiejniseringsanlægget, og som efterfølgende ender som biogas.

Forventer produktionsstigning på 10 procent  
Folketinget har vedtaget et energiforlag, der blandt andet betyder, at støtten til biogasproduktion gradvist reduceres over de kommende år. Samtidig er konkurrencen på markedet for råvarer til biogasproduktion er stigende.

Det betyder ifølge Kaj Holm Rasmussen, at man som biogasanlæg ligesom i mange andre brancher er nødt til at fokusere på, hvor der kan optimeres i driften.

- Investeringen styrker biogasanlæggets fleksibilitet og øger konkurrencedygtigheden. Med udvidelsen forventer vi, at Solrød Biogas vil kunne øge produktionen med mere end 10 procent om året, siger Kaj Holm Rasmussen. 

Fakta om Solrød Biogas A/S

  • Biomassen består af biologiske restprodukter fra virksomhederne CP Kelco og Chr. Hansen, tang og fedtemøg fra strandrensning i Køge Bugt samt husdyrgødning fra nærliggende landbrug. Biogasproduktionen vurderes at være ca. 6. mio. m3 metan årligt.
  • Ud over Solrød Kommune har Region Sjælland, Vækstforum Sjælland og EU støttet opførelsen af anlægget, der har kostet omkring 100 millioner kroner. Anlægget forventes at være betalt tilbage på under 10 år.
  • Bigadan A/S har opført anlægget i totalentreprise og vil drive anlægget i de første fem år.
Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125