23948sdkhjf

Datacenter skal levere overskudsvarme til 5.000 lejligheder

Operatør af datacentre DigiPlex og Fortum Oslo Varme har underskrevet en hensigtserklæring om genanvendelse af overskudsvarme fra DigiPlexs datacenter i Ulven i Oslo.

Aftalen vil bidrage til ny fjernvarmeproduktion svarende til energibehovet for omkring 5000 lejligheder i Oslo.

- Hos DigiPlex er vi stolte af at anvende vedvarende energi og sikre, at overskudsvarmen fra vores datacenter i Ulven kan bruges til at holde Oslos borgere varme. Den øgede digitalisering skal pejle mod en grønnere verden, og samarbejdet med Fortum Oslo Varme er et vigtigt skridt i den retning. Når nordmænd surfer på nettet, vil de fra efteråret 2019 indirekte bidrage til opvarmningen af Oslo, siger Gisle M. Eckhoff, CEO for DigiPlex.

Endnu mere grøn varme
Fortum Oslo Varme genanvender allerede varme fra byens affald, varme fra byens kloakker og en lang række vedvarende energikilder. På grund af den lovbestemte nedtrapning af fossile energikilder til opvarmning og den generelle byudvikling er efterspørgslen efter fjernvarme stigende.

Fremadrettet vil DigiPlexs datacenter altså bidrage til denne nedtrapning, når overskudsvarmen fra centeret sendes ud i fjernvarmenettet.

- Fjernvarmesystemet hos Fortum Oslo Varme er et 600 kilometer langt distributionssystem til termisk energi midt i Oslo og er en fantastisk kanal til at overføre energi fra dem, der har overskydende energi til dem, der efterspørger energi. Vi er meget tilfredse med at have indgået denne aftale med DigiPlex, siger Eirik F. Tandberg, administrerende direktør for Fortum Oslo Varme.

Fjernvarme udgør en vigtig del af byens infrastruktur. Fjernvarmen i Oslo dækker i dag ca. 20 pct. af byens varmebehov.

Afkøling af datacenteret
Hensigtserklæringen omfatter også en aftale om afkøling af DigiPlexs anlæg.

- Udover at benytte overskudsvarmen fra datacenteret til at producere varme til Oslo skal vi levere afkøling til DigiPlex. I henhold til aftalen vil vi etablere en energicentral med tilhørende varmepumper og rørføring til DigiPlexs anlæg her i Oslo, fortæller Knut Inderhaug, salgs- og markedsdirektør hos Fortum Oslo Varme.

Også en løsning i Danmark
Genbrug af overskudsvarme skal ikke bare være et fokusområde for DigiPlex i Oslo. 

Det er faktisk noget man har tænkt sig at gøre på alle selskabets nordiske markeder. I Stockholm har DigiPlex allerede indgået en aftale med varmeforsyningsselskabet Stockholm Exergi.

- I Danmark er det ligeledes et mål, at vi på denne måde skal være med til at understøtte et bæredygtigt samfund, siger Gisle M. Eckhoff.

DigiPlexs danske datacenter er placeret i Holmbladsgade i København og huser store dele af Telias digitale infrastruktur. Planen er at DigiPlex inden 2020 har investeret i yderligere to datacentre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111