23948sdkhjf

Lufthavn skal teste hybridanlæg

Bornholms Lufthavn er centrum for et projekt, der skal vise, at solenergianlæg med varmepumper kan producere energi om natten og om vinteren.

Bornholms Lufthavn og et hus i landsbyen Arnager lige ved siden af flyvepladsen sydøst for Rønne bliver snart værter for en test af en potentielt banebrydende energiteknologi.

Ideen med projektet Solar Smart System Bornholm er at mikse solceller, solvarme, varmepumper og batterier og dermed både producere elektricitet, varme og køling med vedvarende energi i stedet for fossil olie.

- Projektet er et af mange eksempler på, hvordan vi kan udnytte vores position som testzone for energiteknologiske løsninger, siger afdelingschef Klaus Vesløv fra Bornholms Energi & Forsyning, der med støtte fra den statslige EUDP-pulje driver Solar Smart System Bornholm sammen med teknologiproducenten Racell samt Danfoss, DTU, Cowi og Kommunikationsbureauet Rubrik.

Med forsknings- og udviklingsprojekter som Edison, EcoGrid EU og det aktuelle EcoGrid 2.0 har Bornholm opbygget en god basis for at forske og udvikle i alt fra konkrete teknologier over samspil på tværs af forsyningsarter til regulering og markedsmodeller.

Mange bornholmere stiller velvilligt deres hjem og apparater til rådighed for forsøg, og politikerne i Bornholms Regionskommune tvinger den grønne omstilling frem ved at have fastsat et mål om C02-neutralitet i 2025.

Kvalificerede analyser og prognoser
For at få de mange teknologier til at spille sammen i den fysiske verden har Bornholms Energi & Forsyning opbygget en simuleringsmodel for det bornholmske energisystem, hvad angår både produktion og forbrug. Rigtig mange energimæssige bevægelser på klippeøen kan også følges fra DTU’s PowerLab i Lyngby og på det globale el-atlas www.electricitymap.org , så der er næsten ingen ende på, hvor mange kvalificerede analyser, simuleringer og prognoser, der kan laves.

Når lufthavnen og parcelhuset i Arnager snart får installeret sine hybridanlæg på basis af Racells photovoltaic thermal-teknologi (PVT), vil det være endnu et bidrag til den grønne omstilling – og måske vise vej til en hurtigere omstilling af olieforbrug i virksomheder, landbrug og blandt de ca. 1.500 husstande, der ligger uden for fjernvarmeområder og stadig får varme fra CO2-belastende oliefyr.

- Perspektivet på landsplan er konvertering af flere hundrede tusinde husstande med oliefyr eller gaskedler til vedvarende energi, siger journalist Steen Hartvig Jacobsen fra Rubrik.

Koordinering med andre F&U-projekter
Håbet på Bornholm er, at der med projektet bliver udviklet et hybridtag, der kan producere energi også i mørke, også om natten og også om vinteren, som det hedder på en planche i lufthavnens afgangshal. Planchen sender også en venlig hilsen til Dansk Energis Elforsk-pulje, der har støttet og støtter nogle af de bagvedliggende målinger og analyser.

Hybridsolenergi-projektet bliver koordineret med både EcoGrid 2.0, der har aktiveret 800 husstande med varmepumper og el-radiatorer, og Bornholms strategiske energiplan for at sikre den optimale indpasning i øens samlede energiforsyning.

- Det er alfa og omega at få testet nye teknologier i praksis under forskellige incitamentsstrukturer, så vi kan gøre det attraktivt for borgere og virksomheder at stille deres udstyr til rådighed, siger Klaus Vesløv.

Fra 5 mio. over 50 mio. til 50 mia.
Det bornholmske multiforsyningsselskab arbejder bl.a. sammen med Dansk Energi, DI Energi, Energinet, DTU og en stribe virksomheder på, at Bornholm får visse frihedsgrader og et økonomisk fundament på 5 mio. kr. pr. år i ti år ved at blive en national testzone for smart energi med F&U-projekter for ca. 50 mio. kr. om året.

Netop ’test af regulatoriske testzoner samt bedre brug af data og digitalisering i forsyningssektorerne’ er skrevet ind i det nylige energiforlig, der er indgået mellem samtlige partier i Folketinget. Nu er Bornholms Energi & Forsyning spændt på udmøntningen af aftalen.

- Vi har opbygget en platform, der kan drive udviklingen fremad, både hvad angår det regulatoriske og det teknologiske. Med et grundbeløb over ti år kan vi gennemføre F&U-projekter bedre og billigere. Det vil være en god investering for samfundet, siger Klaus Vesløv og påpeger, at Bornholm er et geografisk afgrænset område, der i lille skala har en velfungerende energi- og kommunikationsinfrastruktur, så de ca. 40.000 borgerne kan leve det gode liv.

Løsninger fra Bornholm kan ganges op med ca. 100 og fungere for Danmark… og med endnu mere for at virke andre steder i verden.

- Hvis Danmark tager én procent af det globale marked for smarte energi-løsninger, svarer det til 50 mia. kr. om året, påpeger Klaus Vesløv fra Bornholms Energi & Forsyning, der er på radaren for en række globale koncerner. Eksempelvis har Panasonic og Siemens testet grønne løsninger på solskinsøen i Østersøen, hvor IBM i øjeblikket er ved at undersøge nye kommunikationsteknologier, der kan understøtte digitaliseringen og dermed den grønne omstilling.

Virtuelt kraftværk
Parterne bag hybridsolenergianlæggene på Bornholm håber på, at det vil give økonomisk mening for lufthavnen at investere yderligere i grønne løsninger, og at der viser sig at være en god business case for de øvrige indbyggere i Arnager ved at skifte oliefyr.

- En vision kan være, at Bornholms Energi & Forsyning samler solenergianlæg og batterier i Arnager og driver det som et virtuelt kraftværk, siger Steen Hartvig Jacobsen.

De første hybridsolenergianlæg bliver i øjeblikket testet på et klubhus og en almen bolig i Egedal Kommune nordvest for København.

Artiklen er bragt i samarbejde med Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125