23948sdkhjf

Klimabevidsthed, pengepung og pres fra omgivelserne

De store drivende faktorer, når danskerne forholder sig til energiforbruget, viser ny undersøgelse

En ny undersøgelse foretaget af energi-koncernen Seas-NVE afslører, at danskerne efterhånden er blevet ret gode til at spare på energien.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen skal afdække danskernes holdninger og adfærd i forhold til energiforbrug.

Analysen baserer sig på 2020 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds' Danmarkspanel i perioden 30. november til 9. december 2017.

Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Rent faktisk svarer ni ud af ti danskere, at de er bevidste om det og sparer på energien.

- Vi oplever en stigende bevidsthed om forbrug, klima og energieffektivitet hos danskerne. Interessen for at spare penge og skrue ned for CO2-belastningen er stor. Og vi får stadig flere spørgsmål der handler om vind- og solenergi og fordele og ulemper ved at skifte benzinbilen ud med en elbil. Samtidig oplever vi stigende interesse i at følge sit energiforbrug i realtid over smartphonen. Men at mere end 90 procent af danskerne går op i at spare på energien er alligevel et overraskende – og glædeligt – højt tal for mig, fortæller Pia Rosager Dinesen, Media Relations Manager, Seas-NVE. 

For at blive endnu klogere på danskernes energivaner og de holdninger, der ligger bag, har Seas-NVE altså gennemført en omfattende, landsdækkende befolkningsundersøgelse.

Med udgangspunkt i undersøgelsen, mener Seas-NVE, at danskerne kan inddeles i fem forskellige typer, når det handler om energivaner.

De fem forskellige energi-typer

1. De sparsommelige (23 % af danskerne)
Næsten hver fjerde dansker er meget bevidst om de økonomiske gevinster ved at spare på strømmen. Denne befolkningsgruppe vejer pengepungen højere end miljø- og klimagevinster.

2. De grønne hjerter (20 % af danskerne)
Hver femte dansker har så grønt et hjerte, at miljø og klima er den altoverskyggende årsag til, at de vælger at spare på energien. For denne gruppe betyder de økonomiske besparelser mindre end for den gennemsnitlige dansker.

3. Skeptikerne (9 % af danskerne)
Skeptikerne udgør en gruppe af danskere, som grundlæggende ikke går op i at spare på energien. Hverken af økonomiske eller miljø- og klimamæssige hensyn.

4. De ansvarlige (26 % af danskerne)
Godt hver fjerde dansker sparer på energien både for at spare penge og for at passe på miljø og klima. Miljø og klima vejer lidt tungere, men det økonomiske aspekt er en vigtig bonus.

5. De pragmatiske (22 % af danskerne)
En ganske betydelig andel af danskerne sparer på energien, fordi det forventes af dem. Faktisk har denne befolkningsgruppe ikke stærke holdninger til hverken økonomi, klima eller miljøet i forhold til energiforbrug. De vælger dog alligevel at spare på energien, fordi familie eller venner har en forventning om, at de gør det.

Hvis man ønsker at finde ud af, hvilken type man selv er, kan man tage testen på Seas-NVEs hjemmeside.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093