23948sdkhjf

Affaldssorteringen første år: Det kan vi godt være stolte af

Der er tale om et betydeligt ryk for aarhusianernes affaldssortering, siger affaldschef.

12 ton affald fra mere end 1.000 aarhusianske husstande er hen over tre uger blevet sorteret og set efter ned til mindste banalskræl. Formålet har været at undersøge, om borgerne har taget den nye sorteringsordning fra efteråret 2017 til sig, og om affaldet bliver sorteret som det skal.

Kort fortalt viser analysen, at det går rigtig godt med den nye affaldssortering – men også, at der stadig kan sorteres mere. 

33 kg pr. husstand
1.000 repræsentativt udvalgte husstande fra et bredt snit af Aarhus Kommune har leveret skrald til undersøgelsen, og affaldet er efter indsamling blevet finsorteret for at se, hvor meget glas, plast og metal samt papir og pap, der stadig kan sorteres fra.

Resultatet sammenlignes med en tilsvarende analyse fra 2014 – altså før den nye affaldssortering – og fortæller dermed noget om, hvordan det går med borgernes iver efter at sortere, fortæller Lene van der Raad, der er affaldschef i Teknik & Miljø i Aarhus Kommune

- Analysen viser, at hver husstand med den nye affaldssortering pr. år har flyttet 33 kg glas, plast og metal samt papir og pap fra restaffaldet over i affaldssorteringen. Det er et flot resultat, som aarhusianerne godt kan være stolte af. Selv om 33 kg om året for en husstand måske ikke lyder af alverden, så er der, i affaldssammenhæng, tale om et ganske betydeligt ryk, som Aarhus Kommune har foretaget, siger Lene van der Raad, der er affaldschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Analysen viser dog også, at der fortsat er genanvendelige materialer tilbage i restaffaldet, som altså ikke er røget i rette sorteringscontainer. Dermed er der stadig er lidt vej at gå for at komme helt i mål med en optimal grad af sortering i kommunen.

- Teoretisk set er der anslået 42 kg pr. husstand pr. år, som fortsat kan udsorteres. I praksis kommer det tal aldrig ned på nul, men der er et fortsat potentiale. I midtbyen ser det for eksempel ud til, at flere skal have øjnene op for affaldssorteringen, så det vil vi arbejde videre med, siger Lene van der Raad.

Sorteringen fortsætter
Samtidig fortsætter aarhusianerne med at sortere flittigt. Siden den nye affaldssortering for hele kommunen startede i efteråret 2017, er der sorteret over 3.900 ton glas, plast og metal og over 5.700 ton papir og pap i den nye ordning.

Hvis man medregner det sorterede affald, der fortsat indleveres på genbrugsstationerne, er det blevet til i alt 6.100 ton glas, plast og metal samt 7.400 ton papir og pap. Det er en stigning i den samlede mængde sorterede affald på henholdsvis 27 pct. for glas, plast og metal og 14 pct. for papir og pap sammenlignet med samme periode det foregående år.

 

Fakta:
Siden den nye affaldssortering startede i hele kommunen i efteråret 2017, er der blevet sorteret 9.600 ton glas, plast og metal samt papir og pap i den nye affaldsordning. Det er mængder svarende til:

  • Metal svarende til ca. 14.000 cykler.
  • Plastik svarende til ca. 137.000 skoletasker.
  • Glas svarende til ca. 5,4 mio. små sodavandsflasker.
  • Papir og pap svarende til ca. 22 millioner ruller toiletpapir. Hvis toiletpapiret rulles ud, vil det kunne nå 22 gange rundt om Jorden.

 

Fakta om affaldssorteringen i Aarhus Kommune

  • Den nye sorteringsordning blev indført i Aarhus Kommune i efteråret 2017.
  • Aarhus Kommune har valgt udsortering af plast, metal og glas, mens sortering af bioaffald indføres senere.
  • Borgerne smider glas, metal og plast i samme container for at spare plads på hver matrikel, og fordi udlevering af mange containere er en dyr løsning. De tre fraktioner skilles af på sorteringsanlægget.

Kilde: Affald Varme Aarhus/www.sorter-mer.nu

  

Billedtekster
De 12 ton affald er sorteret manuelt. Friskluftsværn sikrer mod indånding af bakterier og svampesporer. Stikhandsker sikrer mod skader fra spidst eller skarpt affald.

Lene van der Raad er affaldschef i Aarhus Kommune.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096