23948sdkhjf

Vindmøllerne i Alaska har fået vanter på

Dansk selskab har udviklet forkantsbeskyttelse til møllevingerne

Øen Kodiak i Alaska er berømt for sine store, brune bjørne og sin vilde natur.

Og netop naturen spiller en stor rolle for øens indbyggere, for over 98 procent af den samlede energiproduktion stammer fra hydro- og vindenergi. Det lokale energiselskab, Kodiak Electric Association, har siden 2007 omlagt øens isolerede mikro-elnet til at være så godt som selvforsynende med vedvarende energi.

Omkring 20 procent af elektriciteten produceres af seks 1,5 MW vindmøller placeret på bjergtoppen Pillar Mountain tæt ved hovedbyen Kodiak, hvor det blæser kraftigt det meste af året.

- Naturligt nok spiller vejret en stor rolle her i Alaska. Vi har hyppig regn året rundt, masser af is og sne om vinteren og selvfølgelig også kraftig vind. Og på grund af de barske vejrforhold har konstant erosion af vingeforkanterne været vores største problem siden Pillar Mountain Wind Turbine Project blev taget i brug i 2009, fortæller adm. direktør Darron Scott fra Kodiak Electric Association.

Erosion af vingernes forkanter nedsætter møllernes produktivitet og vingernes levetid.

Danskudviklet teknologi beskytter vingekanterne
Kodiak Electric Association har ihærdigt forsøgt at løse problemet, men hidtil har de afprøvede løsninger og materialer ikke været i stand til at modstå de vedvarende påvirkninger fra det aggressive miljø.

Nu har Kodiak Electric Association imidlertid fundet en løsning i form af softshells af polyurethan, der er udviklet af den danske virksomhed PolyTech. 

- Da vi hørte om PolyTechs løsning var vi ved at løbe tør for muligheder. Vi prøvede løsningen på tre af vores vindmøller, og det har hidtil været meget succesfuldt. Forkantsbeskyttelsen har været monteret hen over vinteren uden at tage nogen form for skade, så vi er meget begejstrede og har besluttet også at anvende PolyTechs løsning på vores resterende vindmøller her i Kodiak, siger Darron Scott.

Løsningen, kaldet Ever Lasting Leading Edge (Elle), monteres på vingernes yderste forkanter. Her fungerer de som et slidstærkt, stødabsorberende beskyttelseslag, der optager den kinetiske energi fra de vanddråber, ispartikler og insekter, der er årsag til erosionsskaderne.

Forkantsbeskyttelse bør monteres på fabrikken
En medarbejder fra PolyTech er netop vendt hjem fra Alaska, hvor han har assisteret Kodiak Electric Associations egne medarbejdere i at montere forkantsbeskyttelsen på de resterende vindmøller. Ideelt set skulle vingerne have været forkantsbeskyttet under produktionen, men vindmølleproducenterne har manglet den nødvendige teknologi.  

- Indtil for nylig har der simpelthen ikke eksisteret noget godt alternativ, hvilket er grunden til, at mange vindmøller i dag er udsatte for erosion af vingeforkanterne. Elle kan monteres på eksisterende møller under alle temperatur- og vindforhold, hvor det er tilladt for mandskabet at arbejde på møllen, og vi tilbyder at uddanne vores kunder i selv at montere løsningen, siger adm. direktør Mads Kirkegaard og fortsætter:

- Der kan dog ikke være nogen tvivl om, at det er langt mere kosteffektivt at montere en holdbar forkantsbeskyttelse i forbindelse med produktion af nye vinger. Omkostningerne stiger med en faktor 100, når arbejdet flyttes fra vingefabrikken og ud til montøren i rebet på en offshore mølle, siger Mads Kirkegaard.

Polytech leverer hver uge softshells til omkring 150 vinger - både til nye vinger, men også som i Alaska til eftermarkedet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11