23948sdkhjf

To gange 50 tons sikker elforsyning

Dinel opfører "børnesikret" transformerstation i boligområde i udkanten af Aarhus.

Netselskabet Dinel sætter snart en ny 60/10 kV-transformerstation med berøringssikring i drift på Risdalsvej i Viby i den sydlige del af Aarhus. Stationen er bestykket med to transformere á 50 tons leveret på hver deres blokvogn af CG Power i Budapest, Ungarn, efter knap fem døgn på landevejene.

– Person- og leveringssikkerhed betyder meget for os. Vi benytter berøringssikre transformere på vores 10/0,4 kV-stationer og vil fremadrettet også gøre det på vores nye 60/10 kV-stationer, hvis de nye transformere lever op til forventningerne, siger projektleder Thomas Asaa fra Dinel i Odder.

Rundt om Risdalsvej ligger der en del boligblokke og flere er på vej, så da en ældre transformerstation stod for at blive udskiftet, lagde Thomas Asaa og hans kolleger hovederne i blød for at udtænke den mest hensigtsmæssige løsning sikkerhedsmæssigt, visuelt og økonomisk.

Kompakt station
Den gamle station er blevet fjernet, og det har frigjort et attraktivt areal, som Dinel har kunnet sælge fra. På resten af grunden har Dinel opført en splinterny station inkl. de to transformere, men uden de isolatorer, der typisk står uden for i det fri, når det handler om 60/10 kV-stationer. Stationen er dermed blevet mere kompakt og sikker, fordi det meste af udstyret kan stå under tag og bag vægge.

– Det er med til at sikre os mod uheld for eksempel med børn, der skyder en bold indover hegnet, siger Thomas Asaa og påpeger, at elforsyningen med års mellemrum også oplever, at ulykkelige mennesker forsøger at tage livet af sig selv ved at gå ind på et område med høj spænding. Også det forebygges med den nye løsning.

Forberedt til fremtiden
Transformerne fra Ungarn er designet efter Dinels krav med isolerede gennemføringer med stikforbindelser på både 10- og 60 kV-siden af transformerne. Den nye station er forsynet med 60 kV GIS-anlæg, der indkapsler 60 kV-skinnen og gør anlægget berøringssikkert. Selve bygningen er en tro kopi af en nyere station, Dinel har opført i et boligkvarter i Skanderborg for nogle år siden.

I forbindelse med projektet på Risdalsvej har Dinel, der er en del af AURA Energi, også skiftet de gamle 10 kV-oliekabler på strækningen til den nærmeste 10/0,4-station. Den samlede pris for hele projektet løber op i godt 20 mio. kr.

– Med den nye transformerstation har vi styrket leveringssikkerheden og er forberedt på flere boliger og mere erhverv i denne del af Viby, siger Thomas Asaa, der håber, at det meste af det nye udstyr kan holde de næste 45 år.

Danske familier og virksomheder har elektricitet i stikkontakterne i over 99,99 procent af tiden bl.a. takket være landets knap 1.000 transformerstationer i omtrent samme størrelse som den på Risdalsvej og ca. 70.000 på laveste spændingsniveau.

Artiklen er bragt i samarbejde med Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109