23948sdkhjf

Prestigefuld pris går til præcis lysstyring

Vinderen af Elforsk Prisen 2018 er fundet

Frihed til at vælge præcis den belysning, der passer til det enkelte klasselokale eller det enkelte kontor.

Det er temaet for det forsknings- og udviklingsprojekt, der netop har fået overrakt Elforsk Prisen 2018 af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard på Energiens Topmøde i København.

I dag foregår styring af elektrisk lys typisk ved, at man tænder og slukker for kontakter. Hvis det skal være en anelse mere avanceret, kan man skrue op og ned for lysstyrken i lamperne. Men fremtidens belysning tager udgangspunkt i brugernes behov. 

- Næste generation af styring af lys i bygninger inddrager brugere på en ny måde og kan give en mere effektiv brug af el for familier og virksomheder, siger lektor Kjell Yngve Petersen fra IT Universitet i København.

En lys fremtid
IT Universitetet har testet en masse løsninger med sensorer, internetopkoblede LED-lyskilder og den software, der fremover kan være med til at give brugerne det lys, de foretrækker til konkrete situationer. Resultaterne er så gode, at de allerede indgår i undervisningen af arkitekter og lysdesignere på IT Universitetet og hos en af partnerne: Det Kongelige Danske Kunstakademi, Skolerne for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi glæder sig over, at den høstede viden kommer i brug med det samme.

- Der er ingen tvivl om, at det projekt, IT Universitetet har gennemført sammen med en række partnere, sender et stærkt lys ind i fremtiden. Vi ser allerede nu, at unge studerende bliver undervist i de nye muligheder, digitaliseringen og den teknologiske udvikling frembringer. Det vil give bedre og mere energieffektivt lys for eksempel på skoler og kontorer, siger Anders Stouge.

Bedre lys på folkeskoler
Kjell Yngve Petersen fra IT Universitet håber, at kommunerne vil tage mulighederne for at skabe disse lokale og selvjusterende systemer til sig, når de bygger nye folkeskoler og renoverer mange af de gamle.

- Foreløbig er der aftaler med tre folkeskoler i København om at afprøve dynamisk lys i forbindelse med renoveringer, oplyser Kjell Yngve Petersen og nævner, at flere af de øvrige partnere i projektet, Spektra LED, Creasign, Sweco, Fagerhult og Jesper Kongshaug Architectural Lighting, arbejder nu alene eller sammen med nye partnere videre med de høstede erfaringer.

Projekter som det, der har modtaget Elforsk Prisen 2018, kan ifølge Anders Stouge fra Dansk Energi være med til at sikre Danmark en position som frontløber for intelligent brug af teknologi, hvor mennesker, teknologi og energisystemer spiller sammen.

- Vi har stærke traditioner for design i Danmark, men den internationale konkurrence indenfor energiteknologier bliver også skærpet i disse år, hvor markedet for grønne løsninger stiger. Derfor skal vi holde os skarpe og prioritere forskning, udvikling og demonstration bl.a. i effektiv brug af energi. Ved at kombinere dem med den nyeste viden om belysning kan vi skabe vækst, udvikling og eksport, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11