23948sdkhjf

Dansk biogas-ekspert indgår stor-aftale

Der skal leveres indtil flere biogasanlæg til kinesisk provins

Virksomheden Xergi med base i Støvring er nu ganske formelt blevet inviteret inden for i Kina – nærmere bestemt i den kinesiske provins Heilongjiang.

Embedsmænd fra provinsens hovedby Harbin har nemlig fået øjnene op for dansk biogasteknologi.

- Harbin og Aarhus er venskabsbyer og embedsfolk fra Harbin har flere gange været i Danmark for at se på biogas. De påtænker at etablere biogasanlæg i forbindelse med deres landburgsproduktion i provinsen, fortæller adm. direktør hos Xergi Jørgen Ballermann

En underskrift 
Det var i forbindelse med det seneste besøg fra Harbin, at der blev indgået en formel aftale mellem Aarhus Kommune, Harbin og Xergi.

Målet er, at Xergi i samarbejde med kinesiske erhvervsfolk skal opføre et eller flere biogasanlæg i Harbin, som er en kommune med 12 millioner indbyggere i den østlige del af Kina.

- Vi har skrevet under på en aftale om at levere biogasanlæg til Harbin. Vi ved endnu ikke hvor mange, der er tale om. Men det er en stor provins, og der er plads til mange anlæg, fortæller Jørgen Ballermann. 

Uventet men glædeligt
Aftalen var en uventet, men meget glædelig overraskelse oven på et vellykket besøg i Danmark, fortæller chefkonsulent Jørn Nim Jensen fra borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune.

- Vi havde været rundt for at besøge flere forskellige gårde og biogasanlæg, blandt andet Maabjerg Energy Center i Vestjylland. Efter rundvisning og frokost blev der holdt et meget vellykket møde og på vej hjem i bussen fra Holstebro blev der formuleret en egentlig aftale. Den blev så underskrevet ved en formel ceremoni på rådhuset her i Aarhus ved en middag, hvor borgmesteren var vært, fortæller han

Danmark er længere fremme
Baggrunden for besøget i Danmark er Kinas imponerende vækst i befolkningstal og levestandard, som har skabt behov for, at Kina må styrke sin indsats for miljø og klima.

Efter et besøg hos en af de mange landmænd, som er leverandører til det vestjyske biogasanlæg, Maabjerg Energy Center - BioGas, der årligt håndterer 800.000 tons biomasse, fik kineserne en introduktion til den danske model for håndtering af gylle fra landbruget.

Det vakte stor interesse hos delegationens leder, Wang Zhaoli, der er lokal partisekretær.

- Det har været en rar oplevelse, og jeg har fået en bedre forståelse af, hvordan I håndterer miljøudfordringerne i landbruget. Formålet med vores besøg er netop at lære af de gode danske eksempler, og jeg må erkende, at Danmark er noget længere fremme på miljøteknologi, sagde Wang Zhaoli efter rundvisningen på biogasanlægget i Måbjerg.

Hvor, hvornår, hvor mange
Med aftalen forpligter Harbin Kommune sig til - inden for en tidsfrist på to måneder - at finde en kinesisk partnervirksomhed, der skal samarbejde med danske Xergi om at bane vej for konkrete biogas-projekter i Harbin.

Men hvornår, der kan sættes en underskrift på en mere konkret aftale om et specifikt biogasprojekt, vides endnu ikke.

- Det kan jeg ikke sige noget om endnu. Men jeg tror, det bliver inden for nærmeste fremtid, siger Jørgen Ballermann.

Aarhus Kommune og rådgivningsvirksomheden Cowi vil bakke op om projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094