23948sdkhjf

Måler-anbefalinger deler vandene

Dansk Energi og Denfo er ikke helt enige om, hvem der anbefaler hvad

- Fremadrettet bør netvirksomheder pålægges kun at installere summationsmålere hos egenproducenter. Derudover bør egenproducenter med en allerede installeret fasemåler have ret til at udskifte til en summationsmåler mod egen betaling.

Sådan lyder anbefalingen fra Energistyrelsen angående solcelleejere og deres elmålere. 

Anbefalingen tager udgangspunkt i et analysearbejde, der har kørt siden efteråret 2016 og foretaget af en arbejdsgruppe bestående af Dansk Energi, Energinet, Energistyrelsen og Energitilsynet 

Arbejdsgruppen har skullet tage fat på problematikken om, at de nettoafregnede egenproducenter af vedvarende energi ikke behandles ens, idet forbruget opgøres forskelligt, afhængigt af om egenproducenten har en fasemåler eller en summationsmåler installeret.

I forbindelse med analysen på området har arbejdsgruppen identificeret 6 løsningsmodeller, som siden er blevet vurderet, hvorefter én er blevet godkendt - hvilket er løsningsmodel 1. 

Konklusionen er nu, at der fremadrettet kun skal anvendes én type måler, nemlig summationsmåleren, og at de solcelleejere, der har en fasemåler selv skal betale for udskiftningen, såfremt det ønskes.

Dansk Energi er tilfreds – og dog
Hos Dansk Energi er vice-adm. direktør Anders Stouge glad for, at der endelig er kommet en løsning på problemet, og at der er kommet klarhed over, at det er summationsmåler-princippet, der fremover gør sig gældende.

Han er dog noget loren ved at ideen om, at de solcelleejere, der har en fasemåler, selv skal betale for udskiftningen.

- Den løsningsmodel indretter Dansk Energi sig selvfølgelig efter, men vi havde foretrukket en beregningsteknisk løsning i DataHubben, siger Anders Stouge. 

Anbefalingen er dog langt faldet i god jord alle steder.

Kritik fra Denfo
Hos Denfo oplyser organisationens formand Michael Hvitfeldt, at Dansk Energi i løsningsmodellen for summationsmålere har skudt helt ved siden af.

Han er på én og samme gang harm over, at Dansk Energi har peget på løsningsmodel 4, som er et påbud om måleskifte efter egenproducenternes eget ønske (og egen betaling), og det han kalder Dansk Energis inhabilitet i forbindelse med sagen.

- Det at Dansk Energi har siddet sammen med Energistyrelsen og rådgivet dem samtidig med at man har rådgiveransvaret over for elselskaberne. Det gør dem inhabile, skriver Michael Hvitfeldt i en mail til Energy Supply.

Samtidig skriver Denfo på sin hjemmeside, at Dansk Energi kun har varetaget Elselskabernes økonomiske interesser, og ikke i forhold til gældende lovgivning på området på trods af at deres viden er en anden. I denne sag er det Dansk Energis opgave at varetage forbrugernes interesser.

- Det at Dansk Energi har siddet sammen med Energistyrelsen og rådgivet dem samtidig med, at man har rådgiveransvaret over for elselskaberne. Det gør dem inhabile, skriver Michael Hvitfeldt i en mail til Energy Supply.

Det er især en mailkorrespondance mellem Dansk Energis Henrik Hornum og Energistyrelsen, der vækker interesse hos Denfo, da foreningen af den korrespondance udleder, at Henrik Hornum anbefaler løsningsmodel 4.

Dansk Energi: Vi peger ikke på løsning 4
Dansk Energi står selvfølgelig noget uforstående over for kritikken. Anders Stouge skriver i en mail til Energy Supply:

- Som det fremgår af i Henrik Hornums mail af 16. november 2017, så foretrækker Dansk Energi løsningsmodel 6 og 2, dvs. en model hvor problemet løses via en beregningsøvelse i datahubben. Det jo netop ikke model 4 vi i det samlede billede anbefaler, og vi siger sådan set meget præcist, at model 4 er en ikke-løsning og at den har ret store ulemper. 

I mailen mellem Henrik Hornum og Energistyrelsen går Henrik Hornum ind og kommenterer på alle de oplistede løsningsmodeller fra Energistyrelsen og kigger på fordele og ulempe ved alle løsningsmodellerne. 

- At vi så har gjort dette ændrer jo ikke på, at vi netop eksplicit foretrækker model 6 og 2, understreger Anders Stouge.

I forbindelse med spørgsmål om inhabilitet skriver Anders Stouge.

- Jeg skal dog bemærke, at Henrik Hornums mail i indledningen kan misforstås, idet han skriver ”….de løsninger vi nu har identificeret”. Her mener han med ”vi” arbejdsgruppen i Energistyrelsen og ikke alene Dansk Energi. Oplistningen af de forskellige mulige modeller er sket i en fælles proces i arbejdsgruppen. 

Uagtet uenigheder
Uagtet overnstående uenigheder, så har Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt på baggrund af arbejdsgruppens analyse altså godkendt, at Energistyrelsen udarbejder forslag til en ændring af målerbekendtgørelsen, som pålægger netvirksomhederne fremadrettet at installere summationsmålere hos nye egenproducenter.

Forslaget vil altså også indeholde forslag om, at de egenproducenter, der allerede har en fasemåler, og som ønsker denne måler udskiftet, kan få ret til dette mod egenbetaling.

Energistyrelsen vil sende udkast til ny målerbekendtgørelse i høring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094