23948sdkhjf

Arcon-Sunmark skalerer ned og bygger bynært

Selskabet har gjort sin entré i Berlin

Solfangerproducenten Arcon-Sunmark er i fuld gang med at opføre et solvarmeanlæg i Berlin.

Det ventes, at anlægget, når det står færdigt her med udgangen af maj-måned, vil kunne sikre 14.000 CO2-neutrale varme bade om året i bydelen Köpenick i det sydøstlige Berlin.

Skalerer op og ned
Anlægget er et af de første storskala-anlæg, der opføres inde midt i en storby.

Men selvom der nu godt nok står storskala, så ligger anlægget med sine 78 solvarmepaneler og 1.058 kvadratmeter i den lille del af skalaen, når man snakker solvarmeanlæg i Arcon-Sunmark-regi.

- Vores fokus er stadig væk stor-skala, da det giver mest impact, både miljømæssigt og økonomisk,  men det her projekt er spændende, fordi vi gerne vil vise, hvad teknologien kan både i Berlin i Tyskland men også i andre storbyer, siger administrerende direktør Ole Dalby fra Arcon-Sunmark.

Små bynære anlæg kommer altså ikke til at udgøre en væsentlig del af Arcon-Sunmark-forretningen, men Ole Dalby vil da helt klart springe til, hvis muligheden for at etablere  ”små” nye anlæg skulle byde sig en anden gang. Det kræver i og for sig heller ikke ret meget.

- I al beskedenhed, så er det her jo noget vi er gode til, og det er egentligt bare at skalere op eller ned. Det er ikke væsentligt anderledes at lave små anlæg end store, siger han.

Plug & play
Siden kontraktens indgåelse er der gået fem måneder, og anlægget er nu klar til at blive sat i drift.

Teknikbygningen er klargjort og testet på Arcon-Sunmarks fabrik i Skørping, hvilket bogstavelig talt betyder plug and play på byggepladsen i Köpenick. Solvarmefeltet er opført lige ved siden af det eksisterende fjernvarmeværk. Det betyder, at energitabet i rørsystemet bliver minimalt.

- Köpenick projektet er helt unikt. Alene placeringen i bymæssig bebyggelse er ganske speciel, og solvarmeanlægget er kompakt og sørger effektivt for størst muligt output med lavest mulige omkostninger, siger Ole Dalby.

Hjælper på ambitiøst mål
Det er Vattenfall, der har indgået kontrakten med Arcon-Sunmark.

Vattenfall har sat sig et ambitiøst mål om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for bare én generation. Derfor kommer vedvarende energiproduktion og klimavenlige energiløsninger til at spille en stor rolle i fremtidens energiforsyning.

- Samspillet mellem solvarmeanlæg og kraftvarme er banebrydende, og Vattenfall er dermed godt på vej med en omlægning af Berlins varmeforsyning. Hvis dette bæredygtige tiltag består sin prøve i praksis, vil Berlins fjernvarme have et værdifuldt nyt instrument til at opfylde målet om klimaneutralitet, siger Gunther Müller, talsmand for ledelsen i Vattenfall Wärme Berlin AG.

Også Ole Dalby er begejstret for anlægget.

- Berlin og Vattenfall sætter her et flot eksempel for andre, og inden for nogle få år vil lignende solvarmeanlæg være et almindeligt fænomen i storbyer verden over, siger Ole Dalby.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094