23948sdkhjf

Eksperter: Milliarder i energiudspil går til tiltag uden klimaeffekt

Regeringen vil bruge milliarder på en lettelse af elafgiften, der ifølge eksperter ikke gavner klimaet.

Mens regeringen fremhævede sit energiudspils stærke klimafokus, da den i april fremlagde planen, vil en stor del af pengene i udspillet ifølge eksperter ikke gavne klimaet. Frem mod 2025 går hver tredje krone i milliardudspillet til at lempe afgiften på danskernes strømforbrug – kaldet elafgiften. Fra 2025 vil andelen stige til mere end 40 pct., svarende til ca. 1,5 mia. kr. om året, viser et regeringsnotat.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Der er ikke det store klimaperspektiv i at sænke afgiften på det generelle elforbrug, faktisk kan det på kortere sigt være lidt problematisk, siger Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor på Københavns Universitet og formand for Klimarådet, der rådgiver regeringen om grøn omstilling, til Jyllands-Posten. 

En lavere elafgift vil betyde et højere elforbrug og dermed et højere CO2-udslip, påpeger han. Klimarådet har foreslået, at man omlægger energiafgifterne – herunder elafgiften – til en generel CO2-afgift.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, rokker milliardlempelsen af elafgiften ved regeringens fremstilling af sin plan som »det mest grønne energiudspil nogensinde« – en benævnelse, erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tog i brug ved fremlæggelsen af udspillet.

- Når elementer, som ikke fremmer den grønne omstilling, fylder så meget, kan man kalde det et skatteudspil eller et generelt energiudspil – det er politisk helt legitimt. Men det er svært at kalde det et helstøbt grønt energiudspil, siger Brian Vad Mathiesen til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet finder regeringens prioritering af afgiftslempelser frem for andre tiltag som f.eks. udbygning af vindmøller "helt skæv".

- Man kan ikke både have grønne ambitioner og samtidig bruge så mange penge på skattelettelser, der ikke gavner klimaet, siger partiets energiordfører, Jens Joel.

Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, fastholder, at en lavere elafgift gavner den grønne omstilling, selvom den øger CO2-udslippet "på kort sigt".

- Det nytter ikke, at vi bruger alle vores penge på bare at bygge mere vedvarende energi, når hovedudfordringen for den grønne omstilling er, at vi skal have danskerne til at bruge mere grøn strøm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078