23948sdkhjf

GreenLab Skive med i national strategi om energilagring

Det hele tager form: Biogasanlæg, 27 MW vind og 20 MW sol er også på vej

I november 2017 blev GreenLab Skive officielt indviet. 

Allerede ved indvielsen var de første projekter kørt i stilling. Norske Quantafuel var med en investering i 100 million kroner-klassen med til at sætte fut i projektet. Quantafuels anlæg skal omdanne dansk plastaffald til syntetisk diesel.

På tegnebrættet var også et biogasanlæg til rundt regnet 200 millioner kroner.

Nu har GreenLab Skive føjet endnu et komptence-område til CV’et.

GreenLab Skive har nemlig indledt et samarbejde med DTU.

Samarbejde med DTU
Pennen blev sat til papiret den 16. april 2018, hvor Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og GreenLab Skive indgik en formel aftale om et strategisk samarbejde om en national satsning på energilagring.

- Vi er meget tilfredse med aftalen, hvor vi får etableret et solidt samarbejde mellem forskning og industri. I fremtidens energisystem, hvor meget af energien kommer fra sol og vind, der i sin natur er meget variable kilder, er det afgørende at kunne omdanne og lagre energien. GreenLab Skive giver en unik mulighed for at arbejde med det i fuld skala, siger institutdirektør og professor ved DTU Energi, Søren Linderoth.

Samarbejdet skal udfoldes over de næste par år, og der er derfor ingen konkrete projekter i støbeskeen.

- DTU har lanceret det nationale center for energilagring og her indgår vi i drøftelserne om, hvordan det skal realiseres. På projektniveau betyder det, at vi skal i gang med at skabe et smart energy grid i Greenlab, hvor lagring kan indgå. Her vil vi drage erfaringer fra Nordhavn og Bornholm, fortæller administrerende direktør for Energifonden Skive Steen Harding Hintze.

I løbet af de næste år vil DTU og GreenLab Skive altså arbejde målrettet på at etablere GreenLab Skive som del af den stærke nationale satsning på energilagring.

Biogas, vind og sol godt på vej
Energilagringen i Skive har altså ikke antaget en fysisk form endnu, men der er heldigivs mere konkrete tiltag i gang.

Quantafuel har netop taget første spadestik til sin fabrik. Det samme har Danish Marine Protein, der arbejder med at høste og tørre søstjerner fra Limfjorden og omdanne dem til et proteintilskud til økologisk dyrefoder.

Til august tages første spadestik til det biogasanlæg, som energikoncernen E.On etablerer sammen med GreenLab Skive Biogas Leverandørselskab.

Anlægget skal på årsbasis aftage 400.000 ton biomasse.

Også på vind- og solsiden sker der ting og sager.

- Et projekt på 27 MW vind og 20 MW sol er i politisk behandling, fortæller Steen Harding Hintze.

Regeringen har støttet projektet med 10 millioner kroner, og målet er at etablere en industri-symbiose, hvor organisationer og virksomheder vil og skal skabe
grøn gas, grøn el og grønne brændstoffer.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141