23948sdkhjf

Fra usselt liv til glorværdig æra: Varmepumpe-salget boomer

Indtil for få år siden har små varmepumper levet et lidt usselt liv med et blakket ry. Både kvalitet og holdbarhed lod meget tilbage at ønske, og interessen fra forbrugerne kunne ligge et meget lille sted.

Men det har i den grad ændret sig.

Nye tal fra brancheorganisationen Tekniq og Varmepumpefabrikantforeningen afslører en stigende tendens i salgtallene fra år til år.

2017 var så året, hvor varmepumperne for alvor brød gennem lydmuren.

6.289 boligejere sagde i 2017 ja tak til at få installeret en luft-til-vand varmepumpe. Det er en stigning på 59 procent i forhold til året før. Også salget af de billigere luft-til-luft varmepumper steg markant fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år.

Ifølge brancheforeningen Tekniq er stigningen i salgstallene et tydeligt tegn på, at varmepumper ikke længere ses som en sommerhus-løsning, men som en grøn helårsløsning.

- Det er klart de små luft-til-luft varmepumper, der bliver solgt flest af, og sådan har det været alle år – hvilket understøttes af det stigende sommerhussalg. Men nu ser vi også en betydelig stigning inden for de tunge anlæg, der bruges til helårsboliger, og ikke kun små anlæg som supplement eller som løsningen i sommerhuset, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Nybyggeri & oliefyr
Hos Vølund Varmeteknik kan man nikke genkendende til både de øgede salgstal, men også et marked, der så småt er ved at åbne sig.

- Vi oplevede stor efterspørgsel fra både VVS-installatører og større samarbejdspartnere allerede i 2017, men i det sidste halve års tid er det tydeligt, at også slutbrugere er begyndt at vise interesse for forbedrede energiløsninger, siger marketingsansvarlig fra Vølund Varmeteknik Jette Bergmann. 

Hun fortæller, at virksomheden stadig oplever størst efterspørgsel i forbindelse med udskiftning af eksisterende energikilde, som oliefyr og gasfyr, men også, at der er stor efterspørgsel i forbindelse med nybyggeri. 

Finanskrisen, tillid & abonnementsordning
Ifølge direktør hos Varmepumpefabrikanterne Lars Abel skyldes den store interesse dels at finanskrisen er bag os, men også at tilliden til den ”nye” teknologi er stigende.

- Der har været en øget afsætning af reservedele til olie- og gasfyr i kriseårene, hvilket jeg kun kan tilskrive, at mange har ladet det gamle fyr køre lidt længere for at udskyde den store investering. Med bedre samfundsøkonomi og lånemuligheder ser vi så større interesse, siger Lars Abel.

Han understreger, at det også har hjulpet en hel del at varmepumperne ikke er nye længere og italesættes som noget positivt, som en gennemprøvet og velfungerende kvalitet.

En opfattelse som deles af Vølund Varmeteknik.

- Energi-, Forsynings- og klimaministeriet har skabt stor opmærksomhed omkring grøn energi, herunder varmepumper, ligesom der er flere større virksomheder, som tilbyder varme på abonnement. Med andre ord: øget synliggørelse af fordele ved luft-til-vand varmepumpen sammenholdt med varme på abonnement har øget kendskabet blandt de private forbrugere. VVS-branchen har også fået øjnene op for muligheden for at udnytte luft-til-vand varmepumpen – både til privat husbyggeri og større projektbyggerier, siger Jette Bergmann

Markedet er ikke mættet - endnu
Pr. 1. januar 2017 var 2,7 procent af den samlede danske helårsbeboelse opvarmet med varmepumper, og selvom der langes flere og flere varmepumper over disken, så går der en rum tid før markedet er mættet

Både hos Varmepumpefabrikantforeningen og Tekniq er der enighed om, at der stadig er et stort uopfyldt potentiale for varmepumper. 

- Markedet er langt fra sit mætningspunkt, og potentialet er stort. Olie- og gasfyr skal altså udskiftes, og de fylder stadig en væsentlig del af markedet. Hertil kommer, at boligejere prioriterer komfort i en grad, som vi ikke har oplevet tidligere, siger Lars Abel.

Udviklingen i salget af varmepumper i 2016 og 2017
Salg af luft-luft varmepumper i 2016: 21.396
Salg af luft-luft varmepumper i 2017: 35.504
Stigning: 66%

Salg af luft-vand varmepumper i 2016: 3.965
Salg af luft-vand varmepumper i 2017: 6.289
Stigning: 59%

Kilde: Varmepumpefabrikantforeningen

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079