23948sdkhjf

Verdens første flydende atomkraftværk runder Danmark

Verdens første flydende atomkraftværk, det russiske Akademik Lomonosov, forlod i lørdags Skt. Petersborg og begyndte sin lange rejse igennem blandt andet svensk, dansk og norsk farvand til Murmansk i Rusland.

Det oplyser Greenpeace.

Reaktorerne på det flydende atomkraftværk skulle oprindeligt testes med uranbrændsel i Skt. Petersborg, men efter pres fra både Norge og de baltiske lande, besluttede ejeren bag - den russiske atomkraft-gigant Rosatom - sidste sommer at ændre test-lokaliteten til Murmansk.

Akademik Lomonosov er 144 meter langt, 30 meter bredt og har en vægt på 21.500 tons. Kraftværket er udstyret med to reaktorer med en samlet kapacitet på 70 MW og er det første i en serie af flydende atomkraftværker, det statsejede Rosatom ifølge russiske medier påtænker at producere de kommende år.

Når Akademik Lomonosov er fremme i Murmansk, vil uranbrændslet blive installeret i reaktorerne, hvorefter værket bugseres 5.000 km via Nordøst-passagen til sin endelig destination, Pevek i Chutkotka-regionen i Arktis.

Ifølge russiske medier har Rosatom allerede mødt interesse fra lande som Kina, Algeriet, Indonesien og Argentina i de flydende atomkraftværker, som blandt andet kan indgå i rensning af drikkevand og levere strøm til olie- og gasudvinding. 

Akademik Lomonosov vil efter alt at dømme passere igennem dansk via Østersøen, enten Øresund eller Storebælt samt Kattegat og videre op mod den norske kyst i denne uge.

Atomkraftværket ventes at være fremme i Murmansk senest 20. maj 2018.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125