Det mener de om energiudspillet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Som ventet deler energiudspillet vandene.

Regeringen offentliggjorde i dag det længe ventede energiudspil. Som ventet er alle ikke lige begejstrede.

Energy Supply har samlet en lang række af reaktioner på udspillet. 

Grøn Gas Danmark: Gas står til afgørende rolle i den grønne omstilling
Der er mange gode elementer i regeringens energiudspil, der meget tydeligt lægger op til, at gas skal spille en fremtrædende rolle i den grønne omstilling. Dog ønsker Grøn Gas Danmark, at der opstilles et politisk bestemt ambitionsniveau for andelen af grøn gas i gasnettet.

Dansk Byggeri: Energiudspil uden ambitioner
- Det er positivt, at regeringen er ambitiøs, når det kommer til at udbygge den vedvarende energi. Og vi er enige i, at der er behov for at se på energiafgifterne. Men det er uforståeligt, at udspillet mangler mål og ambitioner for, hvordan man kan spare på energien i bygninger, og at det ikke bliver regnet ind som middel i energipolitikken frem mod 2030, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Dansk Fjernvarme: Grønnere og billigere fjernvarme
- Der er særlig god grund til, at vi glæder os over forslaget om at reducere elvarmeafgiften. Det vil styrke fjernvarmens konkurrenceevne, vores mulighed for at udnytte vindmølleenergien og det vil give mulighed for meget bedre udnyttelse af den grønne overskudsvarme. Alt i alt et rigtig godt og grønt forslag, der vil understøtte fjernvarmens rolle i et stærkt sammenhængende energisystem til glæde for forbrugerne, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk fjernvarme

Vindmølleindustrien: Flot udspil til ny energiaftale
- Regeringen har lyttet til mange parter, og er kommet med vigtige initiativer, der skal bringe den grønne omstilling videre (…) En flot buket, som dog også har enkelte tidsler. Vi håber på, at planerne for særligt havvind bliver mere konkrete end tilfældet er. I en situation hvor der inden for en kort årrække ikke ventes at være behov for tilskud til elproduktion fra havvind, så bør den endelige energiaftale indeholde en mere håndfast og ambitiøs plan for udbygningen, da vindenergi er en fri ressource, som Danmark skal satse mest muligt på. Derfor bør energiaftalen udover forslagene på landvind fastlægge planer for mindst tre havvindmølleparker på i alt 3.000 MW allerede nu, siger Jan Hylleberg, direktør for Vindmølleindustrien

Dansk energi: Startskuddet til et grønnere og rigere Danmark
– For første gang står vi med et energiudspil, hvor det grønne går op, mens danskernes elregning går ned. Det er et tiltrængt nybrud, som bør kunne samle bred politisk opbakning hurtigt. Klimaet og investorerne har brug for afklaring - ikke forlænget politisk spilletid, siger administrerende direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Interesseorganisationen Synergi (Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool): Højere grønne ambitioner
Regeringens længe ventede udspil til en energiaftale for perioden efter 2020 er et positivt udgangspunkt, men vi skal sigte endnu højere. Styrket fokus på energieffektivitet særligt inden for bygninger og industri er nødvendigt for at sikre, at vi når vores langsigtede klimamål. På den måde øger vi tempoet på den grønne omstilling, forbedrer industriens konkurrenceevne og indeklimaet i de danske boliger. Alt sammen til glæde for danskerne og til gavn for danske job og eksport.

Greenpeace: Den grønne omstilling holdes i slæbesporet
- Med logofarveskift og hornmusik oversælger regeringen voldsomt sit ambitionsniveau for den grønne omstilling. Regeringen spiller ud med en uambitiøs plan i slæbesporet, der svigter det globale klima. Mens andre lande i Europa hæver klimamålene, halter Danmark nu bagefter Parisaftalen med et helt utilstrækkeligt mål om først at gøre Danmark fossilfrit i 2050. Hvis Danmark skal leve op til aftalen, skal der langt mere fart på den grønne omstilling, så vi kan sige farvel til de sidste fossile brændsler i 2040 eller før, og her svigter regeringen fælt, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden.

Solarpolaris: Ikke imponerede
- Ganske kort: Vi er ikke er imponerede. Solbranchen oplever en række barrierer, som vi havde ønsket blev fjernet i den kommende aftale. Og som det ser ud nu er der ikke tanker i den retning. 

Brintbranchen: Mangler fokus på energilagring
- Der er mange positive elementer i regeringens udspil til et nyt energiforlig, men der mangler fokus på hvordan den grønne energi skal lagres. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Brintbranchen. Med 800 MW havvind og 4,2 milliarder til teknologineutrale udbud for mere vedvarende energi forsætter vi ud af det grønne spor. Men vi mangler stadig fokus på teknologierne, der lagrer energien og fx kan integrere grøn elektricitet i varme,- transport- og gassektoren. Uden det fokus, bliver den grønne omstilling mere dyr og mere besværlig end, den bør være. En lagringsstrategi er langt vigtigere for den grønne omstilling end den generelle lempelse af elafgiften, som regeringen lægger op til, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.

 Arbejdsgiverne: Danmark skal være CO2-neutralt
- Der er rigtig mange gode elementer i regeringens nye energiudspil. Både nedsættelsen af elafgiften og at regeringen ikke længere har yndlingsteknologier, er godt for Danmark. Men det, vi skal sætte retningen efter, bliver ikke ambitiøst nok. Vores små og mellemstore virksomheder har brug for, at vi bevarer vores førerposition på energiområdet. Og ikke kun indenfor grøn energi. Danmarks skal være CO2-neutralt i 2050, siger formanden for byggeriudvalget i Arbejdsgiverne, Leif Frisk.

 Nature Energy: Positiv udspil
- Regeringen sender med energiudspillet et klart signal til private grønne virksomheder, som Nature Energy – om man skal kunne stole på, at når man har lavet grønne investeringer i Danmark, så trækker staten ikke tæppet væk under de investeringer. Det er meget positivt. Biogassen kan blive Danmarks næste grønne eksportsucces. Det kræver, at vi ikke gambler med den grønne omstilling. Vi skal investere nu, hvis vi også vil være en grøn vindernation i fremtiden, siger Ole Hvelplund, Nature Energy

Tekniq: Uambitiøs energispareindsats i regeringens udspil
- Dansk energipolitik har indtil nu gået på to ben. Vi har både fokuseret på udbygningen af vedvarende energi og på at nedbringe energiforbruget, og det har været helt afgørende for den grønne omstilling. I regeringens udspil er der afsat for få midler til en fremtidig energispareindsats - og indsatsen er desuden begrænset til procesenergi i bestemte virksomheder. Energispareindsatsen er alt for uambitiøs i lyset af at Energistyrelsens egne basisfremskrivninger viser, at energiforbruget kommer til at stige i de kommende år, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Dansk Håndværk: Energiplan skipper 40 procent af potentialet
- Bygningsmassen i Danmark står for 40 procent af energiforbruget. Derfor er det hul i hovedet at regeringen helt dropper den del af potentialet i deres energiudspil. Energiforbedringer er en god forretning for erhvervslivet - men det er også en god forretning for Danmark. Så hvis man dropper 40 procent af potentialet, mister man både værdien hos forbrugerne, indtjeningen hos håndværkerne og Danmarks mulighed for at få de størst mulige energigevinster, siger Morten Frihagen, direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

Dansk Energi: Elbilerne mangler
Det er klart, at vi havde sat næsen op efter initiativer, der får mere el ind i transportsektoren. Hvis vi skal nå vores CO2-reduktionsmål i 2030, så skal vi elektrificere transporten. Og det havde været rart allerede nu at få nogle pejlemærker. Men statsministeren sagde jo på pressemødet, at der kommer et klimaudspil senere på året, og det ser vi så frem til, siger Lars Aagaard, adm. direktør hos Dansk Energi.

 Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Knud Aagaard
Som 'ikke ekspert' kan jeg kun sige, at forslaget er godt som en begyndelse, men der skulle være mere.
Jeg savner 'el-bilerne'. Med lavere el priser ville interessen for el-biler vokse meget, men det kræver meget mere el fra grøn energi.
Tænk hvis regeringen ville tænke som Simon Spies, Lars Larsen med flere.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Magasinet Forsyning
Vestenvinden blæser kølige vinde over biogassen i Korskro

Nature Energy har fået foden under eget bord - Der er blevet plads til at gå i dybden i mere end én forstand

Kraftværksspecialist mister sin topchef

Magasinet Forsyning
Nature Energy: Godt udgangspunkt

Ny direktør hos rørproducent

Magasinet Forsyning
Affaldssorteringen første år: Det kan vi godt være stolte af

Video & Billedserier
48 kilometer sydafrikanske træstammer på vej til BIO4

Nyhedsbrev

Magasinet Forsyning
Biogassen i energiaftalen

Video & Billedserier
Norge åbner op for mere flydende vind

Magasinet Forsyning
Intet lager - og hvad så?

Magasinet Forsyning
Flere partier vil ensforme plastiksortering i kommunerne

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

I denne uge er der nyt fra Din Forsyning, Envidan og Fjernvarme Horsens

Magasinet Forsyning
Bagsiden af medaljen

Magasinet Forsyning
Nu brænder vi sommeren af

Sommerens mange solskinstimer har øget solvarmeproduktionen markant, og skabt et særdeles presserende behov for lagring

Video & Billedserier
Forsyning Helsingør godt på vej mod prøvedrift

8

Klumme: Elbilerne kommer

Ø afskåret fra omverdenen under strømsvigt

1

Energistyrelsen har fundet 267 ulovlige solcelleanlæg i 74 kommuner

- Vi kan komme til at anmelde en del til Ankestyrelsen, siger kontorchef.

Energiminister lover uvildig vurdering af elmaste-projekt

2

Energinet bakser stadig med 500 millioner liter vand

SK Forsyning har haft bøvl med målerudskiftningen

Problematisk hr. og fru Jensen-pesticid fundet hos 21 vandværker

Stort biogasanlæg planlægges nær Roskilde

8.854 nye medarbejdere på fem år

Chauffør mistede livet: Fik fjernvarmerør ned over sig

NCC klimasikrer p-plads i Hedensted

Klumme: Biogas - en lavthængende frugt til en visionær klimaplan

Eniigs netselskab hedder nu N1

Vind-akademi flytter

50,1 procent af Ørsted forbliver på Regeringens hænder

MHI Vestas tæt på gigantordre

Siemens Gamesa snupper norsk ordre

Omstridt russisk gasledning jagter ny rute forbi Danmark

Opladningshybrid-biler begynder at hitte

Danske underleverandører skal sikre Siemens Gamesa vækst i Taiwan

Tunnelenergi – myte eller megatrend

Polytech planlægger ny fabrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Building green og vær cool

Se vores nye hjemmeside Saybolt Danmark A/S

Det Ny Fluidware App

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

En glad kunde hos Jensen Electric

Proces- og industrikøling - hurtig levering!

Nye regler for entreprise-kontrakter

GCM A/S på Automatikmessen 2018

Spændende talere på BIM Forum 2018 d. 20/9 i København

København går et grønnere efterår i møde

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Køleanlæg på lager - hurtig levering!

Buhl & Bønsøe på Automatik 2018

Kampagnepris på Conto Energimålere!

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Specialtransport

Vi udfører lovpligtig kranservice på alle typer kraner og løfteudstyr

Intern overvågning

Drift af elforsyningsanlæg

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Easylog NFC temperaturlogger

WK rydder op i gamle installationer på Østerport Station

Send til en kollega

0.328