Det mener de om energiudspillet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Som ventet deler energiudspillet vandene.

Regeringen offentliggjorde i dag det længe ventede energiudspil. Som ventet er alle ikke lige begejstrede.

Energy Supply har samlet en lang række af reaktioner på udspillet. 

Grøn Gas Danmark: Gas står til afgørende rolle i den grønne omstilling
Der er mange gode elementer i regeringens energiudspil, der meget tydeligt lægger op til, at gas skal spille en fremtrædende rolle i den grønne omstilling. Dog ønsker Grøn Gas Danmark, at der opstilles et politisk bestemt ambitionsniveau for andelen af grøn gas i gasnettet.

Dansk Byggeri: Energiudspil uden ambitioner
- Det er positivt, at regeringen er ambitiøs, når det kommer til at udbygge den vedvarende energi. Og vi er enige i, at der er behov for at se på energiafgifterne. Men det er uforståeligt, at udspillet mangler mål og ambitioner for, hvordan man kan spare på energien i bygninger, og at det ikke bliver regnet ind som middel i energipolitikken frem mod 2030, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Dansk Fjernvarme: Grønnere og billigere fjernvarme
- Der er særlig god grund til, at vi glæder os over forslaget om at reducere elvarmeafgiften. Det vil styrke fjernvarmens konkurrenceevne, vores mulighed for at udnytte vindmølleenergien og det vil give mulighed for meget bedre udnyttelse af den grønne overskudsvarme. Alt i alt et rigtig godt og grønt forslag, der vil understøtte fjernvarmens rolle i et stærkt sammenhængende energisystem til glæde for forbrugerne, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk fjernvarme

Vindmølleindustrien: Flot udspil til ny energiaftale
- Regeringen har lyttet til mange parter, og er kommet med vigtige initiativer, der skal bringe den grønne omstilling videre (…) En flot buket, som dog også har enkelte tidsler. Vi håber på, at planerne for særligt havvind bliver mere konkrete end tilfældet er. I en situation hvor der inden for en kort årrække ikke ventes at være behov for tilskud til elproduktion fra havvind, så bør den endelige energiaftale indeholde en mere håndfast og ambitiøs plan for udbygningen, da vindenergi er en fri ressource, som Danmark skal satse mest muligt på. Derfor bør energiaftalen udover forslagene på landvind fastlægge planer for mindst tre havvindmølleparker på i alt 3.000 MW allerede nu, siger Jan Hylleberg, direktør for Vindmølleindustrien

Dansk energi: Startskuddet til et grønnere og rigere Danmark
– For første gang står vi med et energiudspil, hvor det grønne går op, mens danskernes elregning går ned. Det er et tiltrængt nybrud, som bør kunne samle bred politisk opbakning hurtigt. Klimaet og investorerne har brug for afklaring - ikke forlænget politisk spilletid, siger administrerende direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Interesseorganisationen Synergi (Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool): Højere grønne ambitioner
Regeringens længe ventede udspil til en energiaftale for perioden efter 2020 er et positivt udgangspunkt, men vi skal sigte endnu højere. Styrket fokus på energieffektivitet særligt inden for bygninger og industri er nødvendigt for at sikre, at vi når vores langsigtede klimamål. På den måde øger vi tempoet på den grønne omstilling, forbedrer industriens konkurrenceevne og indeklimaet i de danske boliger. Alt sammen til glæde for danskerne og til gavn for danske job og eksport.

Greenpeace: Den grønne omstilling holdes i slæbesporet
- Med logofarveskift og hornmusik oversælger regeringen voldsomt sit ambitionsniveau for den grønne omstilling. Regeringen spiller ud med en uambitiøs plan i slæbesporet, der svigter det globale klima. Mens andre lande i Europa hæver klimamålene, halter Danmark nu bagefter Parisaftalen med et helt utilstrækkeligt mål om først at gøre Danmark fossilfrit i 2050. Hvis Danmark skal leve op til aftalen, skal der langt mere fart på den grønne omstilling, så vi kan sige farvel til de sidste fossile brændsler i 2040 eller før, og her svigter regeringen fælt, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden.

Solarpolaris: Ikke imponerede
- Ganske kort: Vi er ikke er imponerede. Solbranchen oplever en række barrierer, som vi havde ønsket blev fjernet i den kommende aftale. Og som det ser ud nu er der ikke tanker i den retning. 

Brintbranchen: Mangler fokus på energilagring
- Der er mange positive elementer i regeringens udspil til et nyt energiforlig, men der mangler fokus på hvordan den grønne energi skal lagres. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Brintbranchen. Med 800 MW havvind og 4,2 milliarder til teknologineutrale udbud for mere vedvarende energi forsætter vi ud af det grønne spor. Men vi mangler stadig fokus på teknologierne, der lagrer energien og fx kan integrere grøn elektricitet i varme,- transport- og gassektoren. Uden det fokus, bliver den grønne omstilling mere dyr og mere besværlig end, den bør være. En lagringsstrategi er langt vigtigere for den grønne omstilling end den generelle lempelse af elafgiften, som regeringen lægger op til, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.

 Arbejdsgiverne: Danmark skal være CO2-neutralt
- Der er rigtig mange gode elementer i regeringens nye energiudspil. Både nedsættelsen af elafgiften og at regeringen ikke længere har yndlingsteknologier, er godt for Danmark. Men det, vi skal sætte retningen efter, bliver ikke ambitiøst nok. Vores små og mellemstore virksomheder har brug for, at vi bevarer vores førerposition på energiområdet. Og ikke kun indenfor grøn energi. Danmarks skal være CO2-neutralt i 2050, siger formanden for byggeriudvalget i Arbejdsgiverne, Leif Frisk.

 Nature Energy: Positiv udspil
- Regeringen sender med energiudspillet et klart signal til private grønne virksomheder, som Nature Energy – om man skal kunne stole på, at når man har lavet grønne investeringer i Danmark, så trækker staten ikke tæppet væk under de investeringer. Det er meget positivt. Biogassen kan blive Danmarks næste grønne eksportsucces. Det kræver, at vi ikke gambler med den grønne omstilling. Vi skal investere nu, hvis vi også vil være en grøn vindernation i fremtiden, siger Ole Hvelplund, Nature Energy

Tekniq: Uambitiøs energispareindsats i regeringens udspil
- Dansk energipolitik har indtil nu gået på to ben. Vi har både fokuseret på udbygningen af vedvarende energi og på at nedbringe energiforbruget, og det har været helt afgørende for den grønne omstilling. I regeringens udspil er der afsat for få midler til en fremtidig energispareindsats - og indsatsen er desuden begrænset til procesenergi i bestemte virksomheder. Energispareindsatsen er alt for uambitiøs i lyset af at Energistyrelsens egne basisfremskrivninger viser, at energiforbruget kommer til at stige i de kommende år, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Dansk Håndværk: Energiplan skipper 40 procent af potentialet
- Bygningsmassen i Danmark står for 40 procent af energiforbruget. Derfor er det hul i hovedet at regeringen helt dropper den del af potentialet i deres energiudspil. Energiforbedringer er en god forretning for erhvervslivet - men det er også en god forretning for Danmark. Så hvis man dropper 40 procent af potentialet, mister man både værdien hos forbrugerne, indtjeningen hos håndværkerne og Danmarks mulighed for at få de størst mulige energigevinster, siger Morten Frihagen, direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

Dansk Energi: Elbilerne mangler
Det er klart, at vi havde sat næsen op efter initiativer, der får mere el ind i transportsektoren. Hvis vi skal nå vores CO2-reduktionsmål i 2030, så skal vi elektrificere transporten. Og det havde været rart allerede nu at få nogle pejlemærker. Men statsministeren sagde jo på pressemødet, at der kommer et klimaudspil senere på året, og det ser vi så frem til, siger Lars Aagaard, adm. direktør hos Dansk Energi.

 Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Knud Aagaard
Som 'ikke ekspert' kan jeg kun sige, at forslaget er godt som en begyndelse, men der skulle være mere.
Jeg savner 'el-bilerne'. Med lavere el priser ville interessen for el-biler vokse meget, men det kræver meget mere el fra grøn energi.
Tænk hvis regeringen ville tænke som Simon Spies, Lars Larsen med flere.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

European Energy nettilslutter 70 MW grøn energi i Danmark

Den sidste af otte solcelleparker på fjorten dage er tilsluttet i dag

Best Energy lægger 20 millioner til på bundlinjen

Vindmøllesalg har gjort en verden til forskel

Gamle fjernvarmerør sætter ozonlaget under pres

Ny metode afslører skadelige gasser, før de frigives

Solcelle-ejere bringes ud af målerknibe

Fremadrettet skal der kun anvendes én type måler af solcelleejere og egenproducenter

Husstandsmøller
Mølleproducent tredobler underskuddet

Det har været et sløjt år for husstandsmøllerne i Skjern

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Norsk storordre til Siemens Gamesa

1

Så nåede højspændingsmasterne til ministerens bord

Politikere vil bremse redningsplan efter ulovlige millionordrer

Løkke og Lilleholt afslutter energitopmøde

Gazprom slipper for bøde efter forlig med Vestager

Margrethe Vestager siger, at forlig fjerner forhindringer, som Gazprom har skabt for den frie strøm af gas.

Københavns affaldsselskab har omgået udbud i millionkontrakter

Video & Billedserier
Energiøen i Nordsøen præsenteret for alverdens ministre

Dansk Erhverv: Problemerne er større end Amager Bakke

Dansk Erhverv mener, at det er ødelæggende, at selskaber som Amager Ressource Center har særstatus.

Ørsted vinder i Vestre Landsret

Elsam-sagen: Kunderne betalte ikke for høje priser

Facebook i Odense henter grøn strøm i Norge

Vesttherm: Succeskriteriet for eksport er "Made in Denmark"

Priserne på fjernvarme er faldet igen

Spica er til lands og snart til vands

Multiresistente bakterier spreder sig gennem spildevand

Fjernvarmeselskab interesseret i dødsdømt kraftvarmeværk

Ørsted går glip af stor havvindmøllekontrakt i USA

Et andet dansk selskab løber med ordren.

Magasinet Forsyning
Fra usselt liv til glorværdig æra: Varmepumpe-salget boomer

ABB sætter strøm til aarhusianske el-busser

Siemens Gamesa åbner nyt teknologicenter

Internationale organisationer støtter dansk initiativ

European Energy vinder projekter i tysk auktion

Tidligere tårnfabrik lænset for udstyr

Endnu en argentinsk ordre til Vestas

Konkursramte medarbejdere flyttes til Fredericia

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Klumme:
Debat
De store energi-aktører har taget FN’s Verdensmål til sig

1

Efter fund af pesticider: Rensning af drikkevand kan blive en nødvendighed

MHI Vestas klar til taiwanske tyfoner

Datterselskab blev slået på prisen

Siemens Gamesa lander ny kunde i Japan

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Rejsegilde på 240 lejligheder i Odense

Mobil klimaanlæg SPAR 30%

Har du styr på din spændingskvalitet?

Søjlesvingkran med elektrisk krøj? Det kan vi selvfølgelig også klare!

Nettilslutning af produktionsanlæg

Waterstrip og varmlufttæppe fra Helge Frandsen A/S

Skueglas til bl.a. Proces- og Foodindustrien, laves efter kundernes specifikation

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bigadan sikrer sine medarbejdere optimalt

Besøg os på DK's største udendørs udstilling for transportbranchen - Vestfyn Trækker fra i morgen

Vi udvider vores rustfri kompetencer

Ny sælger i NKT (Denmark) A/S

Kom og mød os til Vestfyn Trækker i denne weekend

Rejsegilde på OK-Fondens "Seniorbofællesskabet Sundbakken" i Horsens

Bonfiglioli snekkegear

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Nyhed: Integreret kodning ved alle PSENopt II lysgitre fra Pilz

Fluidware App

WEICON Gasket Maker - Permanent elastisk specialforsegling

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Temadag om datacentre og energi

Smart og hurtig montageløsning.

Grib muligheden på Folkemødet 2018

Den store røde værktøjstruck kommer til Odense

Komfortkøling for kontorer

Send til en kollega

0.325