23948sdkhjf

EU’s renseanlæg skal producere energi ligesom i Danmark

Danske renseanlæg sender hver strøm ud til forbrugere og sparer dermed omkostninger til produktionen, penge for vandkunderne og C02 for klimaet. Den model skal udbredes til he-le EU.

Ifølge EU bruger driften af renseanlæg i medlemslandene samlet set, hvad der svarer til to kraftværker i energi. Hvis man i stedet udnytter og styrer energien fra de europæiske renseanlæg, så vil gevinsten være den mængde el, der skal 12 store kraftværker til for at producere.

EU har fokus på klima, energi og cirkulær økonomi. For at understøtte den vision har EU inden for vandsektoren stablet et stort program under navnet PowerStep på benene. Det skal forvandle europæiske renseanlæg, så de udvikler grøn energi til gavn for den europæiske økonomi og klimaet. Formålet med PowerStep flugter på smukkeste vis med den udvikling, vi har set i Danmark de seneste år.

DANVA har i samarbejde med den danske vandbranche initieret Vandvision 2025, der går ud på at skabe kvantespring inden for udviklingen af vandteknologisk løsninger. Modellen, der fordeler rollerne i udviklingssamarbejder mellem de fællesejede vandselskaber og de private producenter og rådgivere, er enestående i verden, og har eksisteret i tre år. Den har ført til udvikling af unikke vandløsninger, der gør vandselskaberne lokalt endnu mere effektive, og som giver de private aktører mulighed for at markedsmodne systemer til udlandet. Eksporten af vandteknologi har været markant siden igangsættelsen af det formaliserede samarbejde om branchens vandvision.

Jeg er begejstret for, at vi er foran i den danske vandsektor. Hele verden, EU og Danmark forsøger at løse problemet med at afbalancere forbruget af energi i produktionen. I Danmark optimerer og styrer vi energiproduktionen i spildevandsselskaberne på en måde, der er helt unik. Nogle steder i landet er man på renseanlæggene energineutral, mens man andre steder året rundt sender store mængder el ud til forbrugerne.

Danmark er med i PowerStep om at realisere EU-målene og kan blandt andet berige programmet med knowhow inden for at styre de komplicerede processer, der udover at producere energi også skal sørge for, at man nedbringer emissionen af klimagasser. Der er seks store spildevandsoperatører i Europa med i programmet, hvor det ene er Biofos’ anlæg i Avedøre. I 2016 solgte Biofos 35.000 MWh mere energi, end der blev købt, hvilket svarer til 8.800 familiers årlige elforbrug.

Målet for PowerStep er, at renseanlæg ligesom flere herhjemme bliver energineutrale eller energiproducerende. PowerStep understøtter desuden muligheden for at udnytte overskudsvarme. Bliver der sat EU-mål op for udvikling af energi på renseanlæg, vil det blive en gevinst for dansk eksport af vandteknologi og knowhow.

Når evalueringen af PowerStep kommer om tre måneder, kan det være en gylden mulighed for den danske vandbranches rådgivere, producenter og leverandører til at hjælpe det øvrige EU med at optimere deres energiprocesser på renseanlæggene.

EU og resten af verden tørster efter vores viden. Derfor er det vigtigt, at man i Danmark holder fokus på at understøtte den vandteknologiske udvikling med flere statsmidler til udviklingsprogrammer. Analyser viser, at pengene kommer hjem til den danske stat igen mange, mange gange.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079