23948sdkhjf

Stort potentiale for eksport og arbejdspladser

Med rette vilkår vil bølgeenergi kunne levere, hvad der svarer til ca. 15 procent af vores el-forbrug i dag.

Ligesom dansk vindkraft er blevet et styrkeområde gennem en mangeårig målrettet indsats - og ikke mindst politisk velvilje og offentlig støtte - har bølgeenergi potentiale til at blive det næste danske eksporteventyr. Det kræver blot nogle af de samme elementer af vilje til at investere i denne teknologi og energiform, der har potentiale til at give et betydeligt bidrag til den grønne omstilling i samspil med offshore vindkraft.

I dansk kontekst er det sandsynligt, at bølgeenergi vil kunne levere, hvad der svarer til ca. 15 % af vores el-forbrug i dag. Vi har en unik position ift. at blive frontrunner på udvikling af teknologi, bl.a. fordi vi kan udnytte erfaringer opbygget gennem udvikling af dansk vindkraft, som i dag kan konkurrere på markedsvilkår og hvert år tjener milliarder hjem til Danmark. Med den rette politiske vilje og understøttelse kan bølgeenergi om nogle år være endnu en grøn energiteknologi, som kan eksporteres i form af produkter og know-how.

Det kræver en langsigtet politisk vilje og investeringer, før det kan kaste resultater af sig. Til gengæld er der ifølge den europæiske organisation ”Ocean Energy Europe” udsigt til, at der i EU vil være installeret 100 GW bølgeenergikraft i 2050. Dette vil skabe 400.000 jobs inden for EU, og vi vurderer, at der i Danmark vil kunne skabes 10.000 nye arbejdspladser ved en øget dansk indsats.

I vores optik bør der intensiveres langt mere, end det er tilfældet i dag og etableres en officiel dansk national strategi med konkrete målsætninger for installeret bølgekraftkapacitet. Konkret mener vi som fremlagt ved foretræde for det energipolitiske udvalg den 9. nov. 2017, at der skal følgende til:

  • Der skal sikres langsigtede bevillinger til vores eksisterende testsite DanWEC, der blev etableret med en Greenlab-bevilling.
  • Der skal sikres offentlig medfinansiering på 70 % til etablering af demonstrationsanlæg af de mest lovende konkurrerende bølgekraftkoncepter.
  • Forsk-VE-modellen skal genoplives, så støtten er betinget af, at relevante demonstrationsprojekter leverer en aftalt el-produktion afhængig af bølgeforhold for herigennem at skabe fokus på omkostninger, ydelse og driftssikkerhed.
  • Der skal indføres tidsbegrænsede og produktionsbegrænsede tillægstariffer (2,50 kr./kWh) for præ- kommerciel bølgekraft, der kan sikre investorer til de mest lovende koncepter, som så kan konkurrere på evnen til at producere energi.

Kort sagt: Der er et meget stort potentiale i bølgekraft, som kan skabe mange arbejdspladser i Danmark inden for bl.a. forskning og udvikling. På lidt længere sigt er der også et stort eksportpotentiale af den danske know-how og teknologi. Men det kræver politisk handling og vilje til igen at investere i fremtidens grønne energiformer.

Klummen er leveret af Hans A. Pedersen, House of Energy & og Kim Nielsen, Partnerskab for Bølgeenergi

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078