23948sdkhjf

Endelig strømmer varmen fra pektinfabrikken

Projektet har været undervejs i seks år.

CP Kelco og VEKS’ overskudsvarmeprojekt blev indviet i mandags af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. 

Endelig kunne man fristes til at sige - Projektet har nemlig været længe undervejs. 

Den sædvanlige polemik
De indledende drøftelser om projektet mellem CP Kelco og VEKS startede allerede i 2012 i forbindelse med undersøgelse af mulighederne for at sænke støjniveauet fra CP Kelcos køletårne. Dengang blev overskudsvarmen blæst væk af varmeblæsere, som afgiver en del støj. Frem for at bygge en støjmur fandt parterne ud af, at man kunne udnytte overskudsvarmen til produktion af fjernvarme.

Da der i forvejen blev anlagt en fjernvarmeledning til Transportcentret i Køge - tæt ved CP Kelco - var muligheden oplagt.

Den endelige aftale mellem VEKS og CP Kelco blev formelt underskrevet den 2. december 2016.

At der så alligevel er gået et stykke tid fra aftalens indgåelse og til en endelig realisering af planerne, skyldes det sædvanlige polemik, der har været omkring overskudsvarmeprojekter.

- Det skyldes til dels den afgiftspolitik, der har været på området. Man har villet sikre at business-casen var positiv, fortæller projektleder hos VEKS Michael Thomsen.

Vekslere & varmepumper
Projektet handler altså om at omdanne overskudsvarme fra CP Kelcos køletårne til grøn energi i form af fjernvarme.

På CP Kelcos fabrik i Lille Skensved er der installeret varmevekslere og to varmepumper, som er koblet til VEKS’ fjernvarmesystem i Køge.

Systemet leverer vandet ved 75-85 grader, som er temperaturkravet i det lokale fjernvarmesystem i Køge. Samtidig undgår man at bruge to af CP Kelcos køletårne, der tidligere var årsag til støjgener og blot blæste varmen op i luften, hvorved energien gik tabt.

: Projektet handler om at omdanne overskudsvarme fra CP Kelcos køletårne til grøn energi i form af fjernvarme til 2.200 husstande i Køge. Det svarer til ca. 25% af Køge Kommunes samlede fjernvarmeforbrug

Varmen fra CP Kelcos køletårne er nok til at dække forburget i 2.200 husstande i Køge.

CP Kelco og VEKS har indgået en aftale om at der i gennemsnit skal leveres 40.000 MWh om året.

Om CO Kelco
CP Kelco producerer ingredienser der indgår i fødevarer og farmaceutiske produkter. 

Blandt de vigtigste produktlinjer er Gellan Gum, Pektin, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Carrageenan, Diutan Gum og Mikropartikuleret valleproteinkoncentrat (MWPC) samt andre unikke biopolymerer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125