23948sdkhjf

Brændselscelle-forsker hædret

Risø-forskeren Trine Klemensø vinder Siemens Klimapris 2010.
Trine Klemensø er 34 år, og trods hendes unge alder står hun allerede i spidsen for avanceret forskning i fremtidens energikilder. Hun har nu fået Siemens Klimapris på 100.000 kr. på grund af sit værdifulde arbejde med effektiviseringen af brændselscellen.

Trine Klemensø er egentlig uddannet geolog, og gennem studierne af materialevidenskab blev hendes interesse vakt for arbejdet med brændselsceller.

Specialiseret i SOFC-brændselsceller
Efter kandidateksamen gik Trine Klemensø i gang med et ErhvervsPhD-projekt som ansat hos Topsoe Fuel Cell. Her koncentrerede hun sig om SOFC-brændselsceller, en teknologi til konvertering af kemisk energi til elektrisk energi (eller modsat), som virksomheden er i gang med at udvikle til kommercielt brug. Efter PhD-en blev Trine Klemensø ansat som post.doc. på Risø i afdelingen for brændselsceller og faststofkemi, hvor hun i dag står i spidsen for forskning i såkaldte SOFC-brændselsceller.

SOFC-brændselscellerne (Solid Oxide Fuel Cells) er meget effektive i anvendelsen af brændsel til omdannelse elektricitet, og kan reducere CO2-udslippet betydeligt. Den type brændselsceller kan også anvende brændsler, som er enten CO2-neutrale eller helt CO2-frie, fx brint, ammoniak og biogas.

Trine Klemensø planlægger at bruge Klimaprisen til at finansiere et ophold på et amerikansk universitet, som også udfører avanceret grundforskning i brændselsceller.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094